Kineski AI sex roboti potencijalna bezbednosna pretnja?

Razvoj robotike i integracija veštačke inteligencije mogao bi biti u sukobu na zakonima SAD i EU, čak i u nekim neočekivanim domenima.

Kineski AI sex roboti potencijalna bezbednosna pretnja?

Kada je Evropska unija usvojila Zakon o veštačkoj inteligenciji (AI) u martu, cilj je bio da se obezbedi prvi sveobuhvatni pravni okvir namenjen “podsticanju pouzdane AI u Evropi i šire, osiguravajući da AI sistemi poštuju osnovna prava, bezbednost i etičke principe, i da se bavi rizicima vrlo moćnih i uticajnih AI modela”.

Zakon se bavi ključnim izazovima u upravljanju moralnim i etičkim pitanjima ugrađenim u razvoj AI. Na vrhu četvorostepenog piramidalnog sistema rizika nalaze se oni koji predstavljaju “neprihvatljiv rizik”, koji bi trebali biti izričito zabranjeni.

Ovo uključuje potencijal za ličnu štetu koja proizlazi iz manipulativnih, obmanjujućih ili subliminalnih tehnika za uticanje na nekoga da donese odluku koju inače ne bi doneo; eksploataciju ranjivosti zbog starosti, invaliditeta ili specifičnog socioekonomskog statusa; korišćenje podataka za kategorizaciju pojedinaca; i štetan razvoj baza podataka za prepoznavanje lica.

Članak u Postu prošle nedelje jasno je stavio u fokus takve neprihvatljive rizike i identifikovao vrstu razvoja koja bi, ako se potpuno postigne, odražavala AI-ovu pretpostavku potpunih ljudskih sposobnosti. Evan Lee, izvršni direktor kompanije Starpery Technology iz Šenžena, kaže da njegova kompanija “razvija sledeću generaciju seks lutaka koje mogu vokalno i fizički interagovati sa korisnicima”.

Dok je Lee priznao da tehnološki izazovi ostaju za postizanje realne ljudske interakcije, cilj njegove kompanije nisu samo humanoidni sex roboti, već roboti sposobni za kućne poslove i pružanje nege osobama sa invaliditetom ili starijim osobama. Vest je podstakla karikaturistu Posta da se zapita da li bi takvi roboti mogli i kuvati.

Čak i najosnovniji misaoni eksperiment jasno pokazuje da ambicije Starpery-ja – i njihovih konkurenata – ne mogu biti potpuno ostvarene bez da ti roboti steknu fundamentalne ljudske sposobnosti koje će se sukobiti sa kategorijom “neprihvatljivog rizika” EU.

Kao važan centar globalne industrije seks igračaka vredne 35 milijardi američkih dolara, Kina će se verovatno naći u središtu fizičkih i etičkih izazova koji dolaze sa porastom korišćenja AI u širokom spektru industrija, piše SCMP.

S obzirom na paranoidnu imaginaciju SAD-a o tome šta se smatra pretnjom nacionalnoj bezbednosti, siguni smo da postoji neko u Pentagonu spreman da objasni zašto AI-osnažene seks lutke predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (10)
  1. MareBGD

    Nisam probao i ne mogu da komentarisem.

  2. euanknik

    Cekaju se kineske investicije u naucnotehnoloske parkove po Srbiji.

  3. srkiller

    Model robota koji bi ispunio sve muske potrebe za zenskom osobom (sex, pranje, kuvanje, ciscenje, sex, cuvanje dece, sex, neodlazak kod tazbine,...)
    bi trebao da kosta <= stambeni kredit.
    Neki od Vas koji ste procitali gornje... ste se zapitali vrv " a sta cemo sa emocijom, ljubavlju..."?
    Ako sve ono gore navedeno obavi kako treba, emocija sama nadolazi!

    I naravno, moneyback garancija od bar 10 godina je tu bitna, ako robot zabaguje pa ode kod komsije na kafu npr... :D

  4. morbius

    Šalu na stranu, sex roboti će biti veliki biznis i ja planiram da tu poprilično investiram kad se tržište malo iskristališe i pojave jasni lideri. Ne znam kakva je situacija gde svako od vas pojedinačno živi, ali žene na zapadu su generalno poprilično odlepile, a situacija se samo pogoršava. Ja bih iskreno radije pojeo ***** od slona nego oženio ovdašnju Grkinju. Robot bi za mnoge bio lakša i jeftinija alternativa nego dovoditi ženu negde iz Afrike ili Azije.

  5. nidzakv

    @morbius
    Sta fali Grkinjama? :)

    U pravu si za investiciju, zamisli sve te zapuštene bake po nemačkoj. Veliko je to tržište :)

  6. Marti Misterija

    Pseudo zurnalizam ober klase, skoro na nivou The Onion-a!
    Jel morate to da preniste?

  7. Der Schnitter

    Zamislite da ih se naši dočepaju i svakodnevnicu "Draga, donesi mi pivo". Apokalipsa neizbežna.

  8. Aleksandar_038

    Ovo ko Informer ili Novu da čitam... Držite neki nivo, aman...

  9. pecavuk

    Pseudo zurnalizam ober klase, skoro na nivou The Onion-a!
    Jel morate to da preniste?

    Više ovde komentara nego na većini kompjuting vesti. To na stranu, šta fali malo širem sprektru raportiranja, koga zanima neka čita, koga ne, neka preskoči.

  10. Marti Misterija

    Mozda neki intelektualni nivo da se drzi, nesto bez banalnosti, jeftinih tema i bas tog "sirog spektra" gluposti!??
    Kome je do jeftinog klik-bajtaškog "zurnalizma", mozda da ode na ove domace psudo medije!??

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi