Kineski istraživači koriste kvantni računar za probijanje vojne enkripcije

Tim sa Univerziteta u Šangaju tvrdi da je uspeo da upotrebi komercijalni kvantni računar D-Wave za napad na kriptografske algoritme SPN, što bi moglo dovesti do preispitivanja globalne sajber bezbednosti

Kineski istraživači koriste kvantni računar za probijanje vojne enkripcije

Kineski istraživači sa Univerziteta u Šangaju kažu da su se približili razbijanju vojne enkripcije — glavno oruđe u ovom poduhvatu je kvantni računar.

U radu na kineskom jeziku objavljenom krajem prošlog meseca u časopisu Chinese Journal of Computers, istraživači tvrde da su uspeli da iskoriste jedan od komercijalnih kvantnih računara kompanije D-Wave za napad na Substitution-Permutation Networks (SPN), klasične kriptografske algoritme koji se koriste u široko rasprostranjenim standardima enkripcije. Rad opisuje dve različite metodologije, obe zasnovane na Quantum Annealing algoritmu kompanije D-Wave.

SPN se koriste u algoritmima koji su zaduženi za zaštitu osetljivih institucija, uključujući vojske i banke — što znači da, ako su tvrdnje istraživača tačne, njihovi nalazi bi mogli prisiliti institucije da preispitaju svoje mere sajber bezbednosti.

Kvantni računar “probija” i najsigurnije šifre

Stručnjaci već dugo upozoravaju da bi kvantni računari, koji rade na fundamentalno drugačiji način od konvencionalnih, uskoro mogli probiti standarde enkripcije koji čuvaju visoko poverljive informacije od znatiželjnih očiju hakera. Najnovija istraživanja sugerišu da tehnologija napreduje ka takvoj mogućnosti.

Prema radu hakera, njihovi nalazi predstavljaju „prvi put da je pravi kvantni računar predstavljao stvarnu i značajnu pretnju za više SPN algoritama koji su u upotrebi danas“, kako prenosi South China Morning Post.

Kako primećuje The Register, detalji o tehnikama hakera ostaju prilično nejasni. Kvantno potpomognuti napadi su takođe primenjeni na mnogo kraći ključ enkripcije nego što se obično koristi u stvarnom svetu, što znači da su navodni nalazi, u najboljem slučaju, obećavajući, ali je početak razbijanja ovih algoritama i dalje samo teoretski.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Čak i ako je tako, činjenica da uspeh istraživača nije zavisio od tehnologija zaštićenih od strane vojske ili organa za sprovođenje zakona je značajna. D-Wave, koji je osnovan u Kanadi, je kompanija iz privatnog sektora i njegova roba je dostupna maloprodajnim kupcima. Kako piše Laura Dobberstein iz The Register-a, „sama činjenica da je jedan komercijalni kvantni sistem korišćen za razvoj održivog ugla napada na klasičnu enkripciju će unaprediti debatu o potrebi da se preispita način na koji su podaci zaštićeni“.

Sve u svemu, iako rad dolazi sa značajnom dozom rezerve, njegovi nalazi mogu zahtevati preispitivanje efikasnosti modernih standarda enkripcije — a da ne spominjemo podsticanje napora da se osmisle kriptografski standardi budućnosti, piše Futurism.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi