Kineski radar otkrio plazma mehur iznad piramida u Gizi

Vreli džepovi super zagrejane plazme formiraju se na malim geografskim širinama, obično nakon zalaska sunca i iako su poznati, i dalje su slabo shvaćeni. Detekcija plazma mehura iznad Egipta nije neuobičajena, ali je zanimljivo odakle je primećen

Kineski radar otkrio plazma mehur iznad piramida u Gizi

Neobični ekvatorijalni fenomen primećen je sa tla, sa druge strane sveta. Viša atmosfera puna je neobičnih pojava, a jedna od važnih za komunikaciju i navigaciju su ekvatorijalni plazma mehuri (EPB). To su vreli džepovi pregrejanog gasa koji se formiraju na malim geografskim širinama, obično posle zalaska sunca. Ovaj fenomen je još uvek slabo shvaćen, a s obzirom na to da utiču na Zemljinu vezu sa svemirom, važno je znati šta se dešava.

Otkriće ogromnog plazma mehura iznad Egipta samo po sebi nije velika vest. Desetine ovih EPB mehura se formiraju svake godine iznad tog specifičnog regiona. Ono što je zanimljivo je odakle je mehur primećen. Posmatranja se obično vrše iz svemira kako bi se dobio globalni pogled. Takođe se mogu obaviti sa tla, posmatrajući najbliži deo jonosfere, međutim, zahvaljujući zakrivljenosti Zemlje, radar sa tla može imati poteškoća da vidi ciljeve ispod horizonta. Sada, istraživači sa Kineske akademije nauka izveštavaju o detekciji iznad Egipta sa ostrva Hainan, u Južnom kineskom moru, udaljenog 8.000 kilometara.

Upravo na toj lokaciji Kina je izgradila radar za osmatranje malih geografskih širina i velike domete jonosfere, poznat kao LARID (Low Latitude long Range Ionospheric raDar). Ovo je radarski sistem koji može pratiti nepravilnosti izazvane plazma mehurima. Kao što se radio signali mogu poslati širom sveta reflektovanjem od plazme u jonosferi, radar može funkcionisati na isti način. Snaga LARID-a je u primanju povratnih signala i interpretaciji varijacija izazvanih ovim plazma mehurima. Njegov domet detekcije je impresivnih 9.600 km, što je trostruko više nego pre pola godine, jer je njegova efikasnost poboljšana.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dakle, plazma mehuri iznad Gize nisu nova pojava, ali praćenje promena u realnom vremenu iz Kine je izvanredno dostignuće. Istraživači sugerišu da bi stvaranje mreže takvih radara moglo biti revolucionarno za praćenje ovih događaja.

“Rezultati pružaju značajan uvid za izgradnju mreže OTH radara (Over-The-Horizon) na malim geografskim širinama u budućnosti, koja bi mogla obuhvatiti tri do četiri OTH radara i imati sposobnost da u realnom vremenu prati globalne plazma mehure,” napisali su autori u svom radu.

Plazma mehuri se menjaju od sezone do sezone, slično kao vremenske prilike. Ali za razliku od vremenskih prilika, na njih utiče solarna aktivnost — oni su deo svemirskih vremenskih prilika. Imati sposobnost da se predvide ovi mehuri, uključujući njihovu lokaciju, veličinu i vreme formiranja, moglo bi biti ključno za smanjenje velikih poremećaja koje osećaju sateliti.

Sateliti se koriste za komunikaciju, navigaciju i druge svrhe. Ovi poremećaji mogu biti ograničeni na uzak pojas Zemlje, ali u ovom povezanom svetu, oni utiču na sve nas.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Geophysical Research Letters.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi