Kome su uopšte potrebni Ferštapen i Hamilton? Održana prva trka formula sa AI vozačima

Prva A2RL trka formula (Abu Dhabi Autonomous Racing LEague) održana je juče na stazi Yas Marina Grand Prix Formula 1 u Abu Dabiju, a obeležili su je AI „vozači“

Kome su uopšte potrebni Ferštapen i Hamilton? Održana prva trka formula sa AI vozačima

Autonomna trkačka liga Abu Dabija ili A2RL započeta je i završena tokom jučerašnjeg dana na stazi Formule 1 Yas Marina Grand Prix, ali događaj, odnosno trka nije prošla bez izazova. Naprotiv, bolidi bez vozača opremljeni kamerama i softverom, odnosno AI vozači, mučili su se da završe pun krug.

Prilikom vožnji, automobili su se nasumično kretali, okretali, udarali u zidove ili su jednostavno skretali sa staze da bi se malo odmorili, vidi se na snimcima koje između ostalog možete pronaći i na zvaničnom A2RL sajtu.

Spikeri koji su vodili program su uprkos tome, izjavili da ova vozila „pomeraju granice nauke“, uzevši u obzir da oni zapravo funkcionišu na osnovu softvera koji ih pokreće, a ne ljudskih trkača poput Maksa Ferštapena ili Luisa Hamiltona koji upravljaju samim vozilom.

Kada je došlo vreme za stvarnu trku, vodeći trkač pod imenom „Polimove“, okrenuo se na četvrtom od osam krugova. Drugi automobil, Tum, ga je uspešno prestigao, ali ubrzo nakon toga, zvaničnici događaja podigli su žutu zastavu, a pošto su u pitanju dobri AI vozači koji poštuju pravila, dva vozila iza Polimove učesnika su stala, ne želeći da prestignu zaustavljeni, okrenuti žuti automobil.

Okvirno sat vremena nakon početka prvog kruga A2RL, AI trkači završili su svoju trku od osam krugova, a pobedu je odneo Tum. Iako su ovo početni dani autonomnih trka, i sigurno će se stvari poboljšati kako vreme bude odmicalo – svakako, one su već prešle dug put od prvog punog kruga Roborace-a 2017. godine. Biće zanimljivo videti da li će AI vozači biti jednako dobri kao i ljudski trkači, ili možda naprotiv još bolji, ali deluje da smo trenutno i dalje daleko od te faze.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi