Verovali ili ne – Formula 1 trkački tim koristio je Excel tabelu za rezervne delove 

Šok u trkačkoj javnosti usledio je kada je otkriveno da se Williams Formula 1 tim oslanja na Microsoft Excel, kao ključnu radnu svesku za proizvodnju bolida

Verovali ili ne – Formula 1 trkački tim koristio je Excel tabelu za rezervne delove 

Kada su Džejms Vouls i Pet Fraj preuzeli rukovodeće uloge direktora i glavnog tehničkog direktora u Formula 1 Williams timu 2023. godine bili su vidno razočarani i iznenađeni. Razlog za to bilo je što se ovaj F1 tim oslanjao na Microsoft Excel kao ključni planer za proizvodnju bolida. Kao iskusni stručnjaci, prepoznali su potrebu za modernizacijom tehnoloških procesa rekavši pritom da je to bila samo jedna karaktersitika zastarelih radnih praksi koja je sputavala Wiliams.

Ključni fokus njihove prve godine na čelu tima bio je unapređenje tehnologije automobila. To uključuje značajno povećanje broja delova po meri, dok su neki delovi za automobile zahtevali desetostruko povećanje. Međutim, naišli su na zastarelu radnu praksu koja uključuje i upotrebu Excel tabele za upravljanje inventarom od 20 hiljada delova. Vouls nije bio zadovoljan takvim radom nazivajući Excel listu vicem.

Sve do izlaska FW 46 trkačkog bolida, Vouls, koji je stekao reputaciju u Mercedesu, kritikovao je ovaj zastareli sistem i istakao da je nemoguća navigacija i ažuriranje u njemu, posebno kada je reč o kompleksnosti modernih Formula 1 automobila. Vouls je naveo primer gde bi korišćenje Excel tabele za porudžbinu prednjeg krila, koje ima 400 delova, bila procedura „klikni i nadaj se”, jer je radna sveska Williams tima u Excel tabeli bila beskorisna u pronalaženju informacija koje bi neki inženjer želeo.

Nakon detaljne analize, odlučeno je da se Excel tabela zameni novim digitalnim sistemom za upravljanje delovima po meri. Ova tranzicija nije bila jeftina, ali Vouls i Fraj su smatrali da je to neophodan korak za unapređenje tima. Iako je tranzicija donela neke izazove, popuit bolne zime 2023/24, očekuju da će im to doneti dugoročni dobitak.

O nekim primerima „guranja” Excel tabele do njenih granica nedavno je pisao Tom’s Hardware, među kojima je programer koji je uspeo da ubaci GPT-2 („manju” verziju AI modela sa 124 miliona parametara) u Microsoft aplikaciju za tabelarne proračune kako bi napravio lokalni LLM. Ranije ove godine, jedan entuzijasta iz čistog hobija je uspeo da napravi funkcionalni, 16-bitni CPU sa 128 KB RAM-a i ekranom od 16 boja u Excel-u.

Vouls je naglasio da je tranzicija i ulaganje u digitalizaciju radnih naloga budućnost tima, iako troškove tranzicije treba uzeti u obzir u okviru ograničenog budžeta timova Formule 1. Takođe, Vouls predviđa rok od tri godine kako bi hiljadu radnika usvojilo novu kulturu tehnologija i da bi  se videli pravi rezultati ove akcije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Toliko su poboljšali proizvodnju sada da nemaju rezervnu šasiju u Melburnu. Excel je kriv.

  2. hedgehog

    Još ako je izlečena verzija...

  3. sasa022

    "Vracaj dedinu sliku" :ROFLMAO: 😋

  4. Nije njima toliko kriv Eksel koliko tvrdoglavost pokojnog osnivača i njegove porodice u načinu vođenja tima. Prosto je te ljude vreme bilo pregazilo.

  5. bakovicijus

    Albon se cima za ceo tim svaka mu čast!!!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi