Las Vegas distopijsku sferu pokreće 150 Nvidia GPU-ova sa potrošnjom 28.000.000 W

Las Vegas Sfera ima impresivne tehničke specifikacije, dokaz je ljudske oholosti, ali i istovremeno nesvakidašnji tehnički podvig jer njeni energetski zahtevi su gotovo jednako zapanjujući

Las Vegas distopijsku sferu pokreće 150 Nvidia GPU-ova sa potrošnjom 28.000.000 W

Las Vegas je grad poznat po ekscentričnoj ljudskoj potrošnji. Ovde možete spiskati životnu ušteđevinu, opiti se u brojnim preskupim barovima i generalno živeti svoje snovite fantazije usred užareno vruće i suve pustinje Nevade.

Nvidia je otkrila da ekrane sada već kultne Las Vegas Sfere – gigantske sferične zabavne arene u srcu grada greha, pokreće 150 RTX A6000 GPU desktop radnih stanica.

Za one koji vole velike brojeve, pripremite se. Svaki od tih GPU-ova ima preko 10.752 CUDA jezgara, 48 GB memorije i TDP od 300 W, što daje ukupno 1.612.800 jezgara, 7200 GB GDDR6 memorije i potencijalnu maksimalnu potrošnju energije od 45.000 W pri punom opterećenju, piše Wccftech.

Las Vega Sfera je dokaz ljudske genijalnosti i preterivanja

I to je tek početak neverovatnih brojki. GPU-ovi daju sliku na 16 unutrašnjih ekrana, svaki sa rezolucijom od 16K, uz 1,2 miliona programabilnih LED svetlećih tački koje oblažu spoljašnjost sfere. Sadržaj se strimuje izvan objekta koristeći Nvidia BlueField DPU-ove i ConnectX-6 DX NIC-ove putem Nvidia Rivermax softvera za medijsko strimovanje, koji osigurava da sve ostane sinhronizovano preko svih tih ekrana.

Sav taj hardver dolazi uz visoku cenu. Pored 2,3 milijarde dolara potrošenih na izgradnju, procenjuje se da „Sfera“ troši do 28.000.000 vati (W) energije. Poređenja radi 1.000.000 vati, ili 1 megavat, se kaže da je dovoljno da zadovolji trenutne potrebe 750 domaćinstava u Kaliforniji/Nevadi, što znači da 28 megavata odgovara energiji neophodnoj za 21.000 domova.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Trenutno je u razmatranju dogovor da se 70% potreba za energijom „Sfere“ zadovolji iz solarnih izvora, dok će preostalih 30% biti iz neobnovljivih izvora energije koji će biti kompenzovani kreditima za obnovljivu energiju. Nevada je obećala da će postići neto nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine, a solarni projekat koji se gradi kako bi pomogao u kompenzaciji njenog energetskog duga procenjuje se da će biti završen 2027. godine.

U međuvremenu, „Sfera“ stoji kao gigantski spomenik ekscesima moderne tehnologije dovedenim do ekstrema. Iako je ovde tehnički podvig impresivan, malo šta je indikativnije za trenutno stanje održivosti u tehnologiji od gigantskog ekrana usred pustinje koji emituje reklame i zabavni sadržaj, dok se dugoročna rešenja za obnovljive izvore energije tek razvijaju.

Priznajte, izgleda impresivno, zar ne?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. I ta gospoda kuka da globalno zagrevanje izazivaju krave koje puštaju vetrove.

  2. illidan

    s'obzirom koliko AI trosi, sve je smesno :)

  3. DukeLander

    Odlicna btc farma...

  4. tozovac

    Nije to nista kolko moj komp trosi kad upalim Total Commander...

  5. old_bookmaker

    ^Da si ga platio ne bi toliko trošio :p

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi