Legendarni nemački brend prelazi na vodonik: ovaj motor je definitivno kraj za Teslu i elektriku sa Dalekog istoka

MAHLE, legendarni nemački brend, najavljuje serijsku proizvodnju motora na vodonik, postavljajući novi standard za automobilsku industriju, uz pretnju Tesla dominaciji

Legendarni nemački brend prelazi na vodonik: ovaj motor je definitivno kraj za Teslu i elektriku sa Dalekog istoka

Kako automobilska industrija nastavlja da napreduje ka održivim rešenjima, MAHLE, vodeći nemački brend i globalni dobavljač, pravi značajne korake u tehnologiji motora na vodonik. Kompanija je nedavno najavila svoju spremnost za masovnu proizvodnju motora na vodonik, što predstavlja ključni trenutak u prelasku na ekološki prihvatljiviji transport. Sa nizom već osiguranih narudžbina, MAHLE je spreman da igra ključnu ulogu na tržištu vozila na vodonik.

Budućnost je u vodoniku: Nemačka jasno zna kako da ga razvije

Nedavno su automobilske kompanije i proizvođači motora počeli da istražuju rešenja na bazi vodonika kako bi ispunili ključne ciljeve u vezi sa klimatskim promenama. Iako su električna i plug-in hibridna vozila značajno napredovala ka postizanju tih ciljeva, industrija shvata da potrošačima treba širok spektar održivih rešenja koja su i pristupačna i efikasnija kako bi se ubrzao proces dostizanja održivih rezultata.

MAHLE je dobio niz narudžbina od nemačkog međunarodnog proizvođača motora sa unutrašnjim sagorevanjem, DEUTZ-a (legendarni „Dajc“), za motore na vodonik koji će se koristiti u vozilima do kraja 2024. godine. Ovi motori su planirani da se koristie ne samo u privatnim vozilima, već i u poljoprivrednim i građevinskim mašinama. Tehnologija vodonika privukla je posebnu pažnju u projektima teških vozila.

„Vodonik vidimo kao važan temelj za održivu mobilnost, posebno u sektoru komercijalnih vozila. Ovaj projekat sa DEUTZ-om je prekretnica koja pokazuje da pored elektrifikacije postoje i drugi tehnološki načini za postizanje klimatske neutralnosti“, izjavio je Arnd Franz, predsednik uprave MAHLE-a i generalni direktor.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Da bismo nastavili da pokrećemo svet, potrebne su nam različite tehnološke opcije. Kako će izgledati klimatski neutralni bager ili kombajn tek ćemo videti. Za motore koji su stalno u upotrebi i prevoze velike terete, postoji nekoliko opcija. Jedna od njih je motor na vodonik. Naši uspešni pilot projekti pokazuju potencijal u sektoru komercijalnih vozila. Sa MAHLE-om sada imamo jakog partnera koji će nam pomoći da uđemo u serijsku proizvodnju naših motora na vodonik do kraja 2024. godine“, rekao je dr. Sebastian C. Schulte, predsednik uprave DEUTZ-a.

I MAHLE i DEUTZ prepoznali su da se automobilska industrija više ne može oslanjati samo na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridna rešenja i električna vozila kako bi ispunili ciljeve održivosti. Potrebno je da industrija, uz podršku vladinih intervencija, napravi veliki korak ka implementaciji alternativnih izvora goriva i razvoju infrastrukture koja će podržati ova vozila.

Tesla prelazi na vodonik: Elon Musk najavljuje buduće planove

Legendarna kompanija za električna vozila, Tesla, nedavno je najavila sopstveni prelazak na energiju iz vodonika. Tesla je bila prva kompanija koja je masovno usvojila luksuzna električna vozila pod vođstvom generalnog direktora Elona Muska. Sada, kompanija planira proširenje svog portfolija sa inicijativom na bazi vodonika. Njihovo prvo vozilo na vodonične gorivne ćelije trebalo bi da bude predstavljeno već 2025. godine.

Tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija razvija se još od 1800-ih godina. Iako su tehnološki napreci u ovoj oblasti bili veliki tokom poslednjih 20 godina, veći problem nije u samoj tehnologiji, već u njenoj primeni. Da bi se podržalo masovno usvajanje tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija, potrebno je razviti infrastrukturu za punjenje i snabdevanje ovih vozila. Iako je automobilska industrija spremna za vozila na vodonik, ostaje pitanje da li je svet spreman da prihvati ovu promenu?

Implementacija vozila na alternativne izvore goriva nije samo odgovornost automobilske industrije, već zahteva punu posvećenost različitih industrijskih lidera. Potrebno je razviti novu infrastrukturu, kao i doneti zakone koji će postepeno ukinuti motore sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi se ubrzao razvoj novih modela sa alternativnim izvorima energije, piše Ecoticias.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi
Obrt na pomolu, Exynos 2500 bi pokretao Galaxy S25 i Galaxy S25 Plus, dok bi samo Ultra varijanta ekskluzivno dobila Snapdragon 8 Elite