Medicina je otišla 100 godina unapred zahvaljujući prvom polu-ljudskom robotu

Prvi polu-ljudski robot inspirisan origamijem predstavlja nešto revolucionarno što medicina ima u rukama, omogućavajući mikro precizne operacije i pomerajući granice hirurških tehnologija

Medicina je otišla 100 godina unapred zahvaljujući prvom polu-ljudskom robotu

Naučnici su postigli revolucionarni iskorak u naučnoj fantastici, koja je postala stvarnost, stvaranjem prvog polu-ljudskog robota na svetu, spajanjem umetnosti iz kamenog doba i napredne tehnologije današnjeg društva. Ova nova kreacija, koja uključuje preciznost i može biti složena, može promeniti medicinske postupke na bolje, donoseći ogromna poboljšanja u hirurgiji i drugim aspektima od kojih koristi ima medicina.

Ovo je polu-ljudski robot inspirisan origamijem za hirurške operacije, i ovo je tek početak nove epohe u medicini, uvodeći teme koje su nekada bile deo priča naučne fantastike.

Spoj precizne tehnologije i drevne umetnosti: kako principi origamija oblikuju robotiku

Teško je zamisliti bilo koju umetničku formu koja bi mogla biti dalje od robotike nego origami, klasična japanska umetnost savijanja papira. Harvard-ov Wyss Institut za biologiju i inženjering zajedno sa John A. Paulson školom za inženjering i primenjene nauke, razvili su robotsku ruku koja sadrži zglobove i aktuatore, koji se aktiviraju i kontrolišu pomoću magnetnog polja.

Ovaj polu-ljudski robot koristi principe savijanja, kao u origamiju, kako bi se robotska figura savijala na precizan način, sličan ljudskim pokretima. Iznenađujuće je da je njegova jednostavnost ključ njegove funkcionalnosti. Pokret savijanja opisan ovde nije samo precizan i ponavljajući, već može biti prilagođen za stvaranje složenijih pokreta, što sugeriše da bi roboti mogli postati ključni alat u budućnosti medicine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Zbog odsustva baterija ili žičanih priključaka, robot može biti upravljan putem spoljnog izvora energije. Ova inovacija prevazilazi probleme karakteristične za tradicionalne medicinske robote i uvodi origami u sferu visokotehnološke hirurgije.

Revolucionarni polu-ljudski roboti uskoro bi mogli promeniti način na koji se obavljaju hirurške operacije

Mogućnosti polu-ljudskog robota u zdravstvenoj nezi su praktično bezgranične. Konvencionalna terapeutska oprema je uglavnom glomazna, fizički velika i zahteva energetske izvore koji u značajnoj meri ograničavaju njenu upotrebu. Međutim, nova generacija robota, oslobođena je ovih ograničenja i može izvoditi ranije nezamislive operacije. 

S obzirom da su robotske operacije zasnovane na spoljnim magnetskim poljima, ruka se može koristiti u operacijama poput mikroskopskih operacija mrežnjače ili čak u manipulaciji ćelijama u laboratorijama zbog svojih delikatnih pokreta. Kroz svoju origami metodologiju, ovaj polu-ljudski robot se ističe fleksibilnošću i brzinom rada.

Novi robotski sistem se razlikuje od drugih platformi ograničenih veličinom i težinom. Zahvaljujući laganim materijalima i složenom dizajnu savijanja, omogućavaju da se robot smanji na milimetarske dimenzije. Takav razvoj otvara vrata mikrohirurgiji i drugim operacijama koje zahtevaju daleko veću veštinu nego što ljudska ruka ili postojeći roboti mogu postići.

Minimalno invazivna hirurgija dobija podsticaj zahvaljujući potpuno novoj generaciji malih robota

Možda je najprivlačniji aspekt evolucije medicine tokom poslednjih nekoliko decenija bila mogućnost izvođenja operacija sa što manje invazije, a ovaj robot inspirisan origamijem je najbliže što smo do sada postigli u tom pravcu. Ovo je polu-ljudski robot sa daljinski kontrolisanim preciznim pokretima.

Stoga, on može značajno smanjiti traumu invazivnih operacija, povećati efikasnost hirurga kroz preciznost i smanjiti vreme oporavka pacijenata. Pored toga, ova tehnologija bi mogla biti korisna i van operacione sale, gde je i razvijena.

U budućnosti, polu-ljudski roboti bi mogli kontrolisati unutrašnje stanje pacijenata u realnom vremenu, pomagati u dijagnostikovanju bolesti, pa čak i biti terapijski alati. Ova posebna fleksibilnost, zajedno sa mogućnošću da se napajaju i pune eksterno i bez žica, omogućuje širok spektar opcija u zdravstvenoj zaštiti.

Međutim, korišćenje ovih robota u medicinske svrhe je samo vrh ledenog brega onoga što se može postići sa polu-ljudskim robotima.

Dizajn je funkcionalan, praktičan i fleksibilan za industrijsku primenu, posebno tamo gde su preciznost i brzina od suštinskog značaja. Bilo da je reč o izgradnji malih elektronskih uređaja ili rukovanju osetljivim materijalima, novi polu-ljudski robot ima origami mehaniku koja odgovara potrebama mnogih industrija koje traže veću preciznost i brzinu u radu.

Robot radi na milimetarski malim skalama sa visokom frekvencijom i visokom preciznošću, što ga čini pogodnim za primene u mikromanipulaciji, kao što su primene “pokupi i postavi”. Njegova mala veličina omogućava mu rad u područjima u koja se teško dopire velikim mašinama. Štaviše, pošto se robot oslanja na spoljni izvor magnetnog polja za napajanje, mogao bi raditi u područjima gde ljudsko prisustvo nije bezbedno ili gde nemamo pristup, kao što su proizvodne linije, svemir, i slično.

Šta dalje za polu-ljudske robote: budućnost donosi još revolucionarnijih promena

Dok istraživači nastavljaju da usavršavaju nauku o ovoj tehnologiji, uskoro bismo mogli svedočiti još sofisticiranijim verzijama ovih robota, koji ne samo da mogu služiti čovečanstvu, već zaista mogu zajedno sa čovekom funkcionisati na dosad nezamislive načine.

Ovo nije samo napredak u robotici, što ovaj robot inspirisan origamijem demonstrira u stvarnosti, već i korak napred za čovečanstvo. Ova kreacija pomera medicinu 100 godina unapred, a gledajući u budućnost zdravstvene zaštite i robotike, svedočimo velikim izumima, genijalnosti i ljudskoj snalažljivosti. Možda zvuči nadrealno, ali ovo sada postaje stvarnost, korak po korak, piše Ecoticias.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi