Microsoft pravi Stargate superkompjuter koji će veštačku inteligenciju odvesti u budućnost

OpenAI i Microsoft razmatraju izgradnju superkompjutera vrednog 100 milijardi dolara, poznatog kao „Stargate”, kako bi podržali sledeću AI generaciju

Microsoft pravi Stargate superkompjuter koji će veštačku inteligenciju odvesti u budućnost

Stargate navodno je peti i poslednji korak plana kompanija Microsoft i OpenAI za izgradnju nekoliko superkompjutera širom SAD. To bi bio jedan od najvećih i najnaprednijih centara podataka na svetu. Stručnjaci očekuju da će zahtevati nekoliko stotina hektara zemljišta i do pet gigavata električne energije, preneo je Gizmodo.

Plan je da ovaj superkompjuter postane ključan za obuku i rad sa novim, naprednijim modelima veštačke inteligencije, koji uključuje i predstojeći GPT-5 model. Glasine ukazuju da bi Stargate moga da bude operativan već 2028. godine. Sam naziv inspirisan je naučno-fantastičnim filmom „Stargate” (Zvezdana kapija)  iz 1994. godine, koji u scenariju predstavlja uređaj za međuzvezdanu teleportaciju pronađen u Egiptu i koji koristi vojska SAD.

Stvaranje „Zvezdane kapije” – superkompjutera zavisi od toga da li će OpenAI uspeti da isporuči svoju sledeću veliku nadogradnju veštačke inteligencije, koja bi trebalo da bude GPT-5, najavljena za početak 2025. godine. Microsoft želi da OpenAI nastavi da napreduje sa AI modelima i smatra da je važno da kompanija ostane lider u oblasti veštačke inteligencije.

Takođe, glasine ukazuju da je OpenAI propustio da ostvari svoj novi AI projekat pod nazivom „Arrakis” 2023. godine, što može biti znak da se inovacije u kompaniji usporavaju, delimično zbog ograničenja trenutnih superkompjutera.

Stargate mogao bi da pruži neke informacije o tome zašto Sem Altman radi na izgradnji veoma skupe fabrike AI čipova. Najveći izazov u izgradnji superkompjutera ovog obima svakako je nabavka Nvidia GPU-ova koji napajaju ceo sistem. Potražnja za Nvidia čipovima bile je i ostala velika tokom čitavog ciklusa AI hiperaktivnosti, a konkurenti poput Altmana i kompanije Microsoft imaće prednost bez presedana.

Ključ prošlosti, vrata budućnosti, prolaz ka otkriću”, stoji u zvaničnom trejleru za film Zvezdana kapija, koji je i bio inspiracija za projekat Stargate. Zajedno sa Semom Altmanom zvuči…Saznaćemo vrlo uskoro.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi