Minijaturni implant menja život osoba sa paralizom

Tim naučnika Precision Neuroscience pravi moždani implant koji bi omogućio pacijentima sa paralizom da upravljaju digitalnim uređajima.

Minijaturni implant menja život osoba sa paralizom

Cerebralni korteks je spoljašnji sloj nervnog tkiva mozga koji se sastoji od šest ćelijskih slojeva. Naučnici kompanije Precision Neuroscience usavršavaju veštački, sedmi sloj koji bi, kada se ugradi implant pomogao osobama sa paralizom da moždanim impulsima koriste pametne uređaje.

Layer 7 Cortical Interface naziv je minijaturnog uređaja koji pacijentima sa teškim neurološkim oboljenjima poput amiotrofične lateralne skleroze omogućiti komunikaciju sa bližnjima. Pacijenti mogu da pomere kursor, kucaju tekst, pa čak i pristupe društvenim mrežama komandom sopstvenog uma. Reč je o nizu elektroda koji liče na komad lepljive trake. Tanji su od vlasi kose, što pomaže uređaju da se prilagodi površini mozga bez oštećenja.

Borba kompanija za savršeni implant

Firma Precision Neuroscience osnovana je 2021. godine i jedna je od mnogih iz industrije „interfejsa mozak-računar“ ili BCI. To je sistem koji dešifruje moždane impulse i prevodi ih u komande koje su razumljive eksternim tehnologijama. Nekoliko firmi uspelo je da napravi proizvod sa ovakvim karakteristikama. Jedna od njih je i Neuralink Ilona Maska. Maskov implant se razlikuje od proizvoda kompanije Precision po tome što se ugrađuje direktno u moždano tkivo.

Za ugradnju Layer 7 neophodno je napraviti tanak rez na lobanji koji omogućava minijaturnom implantu da jednostavno sklizne do moždane kore. Širina reza ne nije veća od milimetra, tako da zahvat ne zahteva bilo kakve promene imidža, poput brijanja kose, piše CNBC.

„To je velika prednost u odnosu na tehnologiju koja zahteva otvaranje lobanje, radi postavljanja implanta. Takva operacija oduzima mnogo vremena, a rizik od komplikacija je daleko veći“ navodi suosnivač Precision Neursience Majk Meger.

Pozitivne strane pomenute procedure daju priliku kompaniji da poveća broj elektroda u nizu. Meger kaže da će se stvoriti uslovi za korišćenje uređaja u tretmanu drugih neuroloških poremećaja pored paralize. Sam postupak je reverzibilan, ukoliko pacijenti požele da reše implanta ili zatraže noviju verziju u budućnosti.

Svi mogu da imaju korist od implanta

Profesor Elektrotehnike na Univerzitetu Rajs Džejkob Robinson konstatuje da Precision pravi veoma uzbudljive inovacije. Minimalno invazivna procedura ide u korist ne samo pacijentima, već i lekarima. Osiguravajuće kuće takođe imaju priliku da lakše procenjuju troškove lečenja, pa je dobit posle ovakvog otkrića trostruka.

„Rizik je manji, a postoji mogućnost lečenja većeg broja pacijenata“, navodi Robinson, ali i primećuje da učestalost moždanih talasa u ovom slučaju neće biti na nivou implanta koji se direktno ugrađuju u moždano tkivo.

„Dobijamo mnogo bolje rezultate nego kod uređaja koji su van tela, ali i nešto slabije od onih koje daju implanti ubačeni u moždano tkivo. Ipak velike su mogućnosti koje pružaju implanti poput Layer 7“, zaključuje Robinson.

Nova ulaganja garantuju razvoj tehnologije

Iz kompanije Precision kažu da je Layer 7 bio uspešan prilikom dekodiranja moždanih signala životinja. Nadaju se odobrenju regulatornog tela SAD za testiranje implanta na ljudima. Kompanija je prošle srede najavila drugi krug ulaganja u projekat od 41 milion dolara, a ukupna vrednost investicije iznosi 53 miliona zelenih novčanica za manje od dve godine.

„Ne želimo da narednih 15 godina prođe kao proteklih 15 i da u projektu učestvuje nekoliko desetina ljudi. Zbog toga smo bili u konstantnoj žurbi. Pacijenti žele implant i to što pre“, objašnjava Meger.

Pojava jednog ovakvog izuma izaziva sumnju u pojedinim medicinskim krugovima, što je razumljivo. Ipak Meger veruje da milioni ljudi koji pate od neuroloških bolesti imaju jedinstvenu priliku za unapređenje kvaliteta života.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi