Misteriozni tamni kiseonik otkriven na dnu okeana šokira naučnike

Misteriozni „tamni kiseonik“ otkriven na dnu okeana ruši naučne paradigme i otvara nova pitanja o poreklu života i ekološkim posledicama rudarenja u dubokom moru

Misteriozni tamni kiseonik otkriven na dnu okeana šokira naučnike

U tamnim dubinama okeanskog dna, spontana hemijska reakcija neprimetno stvara molekularni tamni kiseonik bez učešća života. U pitanju je nesvakidanšnje otkriće koje ruši dugogodišnji konsenzus da je fotosinteza neophodna za proizvodnju kiseonika.

Biogehemičar Andrew Sweetman i njegovi saradnici sa Škotskog udruženja za pomorske nauke (SAMS) otkrili su ovo dok su merili nivo kiseonika na morskom dnu, a kako bi procenili uticaj rudarenja u dubokom moru.

Merenja su pokazala da se nivo kiseonika povećava na dubinama većim od 4.000 metara u Tihom okeanu. Prvobitno su mislili da su senzori pokvareni, ali desetogodišnja analiza potvrdila je da su očitavanja tačna.

Tamni kiseonik bi mogao promeniti naše shvatanje o razvoju života na Zemlji

Korišćenjem rezervne metode koja je dala iste rezultate, istraživači su otkrili da se kiseonik proizvodi na način koji nikada ranije do sada nije primećen.

Istraživači su prikupili nodulske stene sa okeanskog dna, koje su prirodni rezervoari retkih zemnih metala poput kobalta, mangana i nikla. Ove stene proizvode napone do 0,95 V, a kada su grupisane zajedno, mogu dostići 1,5 V potrebnih za elektrolizu vode i proizvodnju kiseonika. Hemičar Franz Geiger sa Univerziteta Northwestern nazvao je ove prirodne formacije “geobaterijama”, koje mogu biti ključ za objašnjenje proizvodnje “tamnog kiseonika”.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Otkriće ima velike implikacije za rudarenje u dubokom moru, jer se pokazalo da „mrtve zone“ u okeanu, oblasti bez života, mogu trajati decenijama nakon prestanka rudarskih aktivnosti. Ove zone ne pokazuju znakove oporavka čak ni na nivou bakterija, što ukazuje na dublje ekološke posledice.

Pored implikacija za rudarenje, otkriće otvara i nova pitanja o poreklu života na Zemlji. Tradicionalno se verovalo da su drevne cijanobakterije prve proizvele kiseonik neophodan za razvoj složenog života kroz fotosintezu.

Međutim, sada je jasno da se kiseonik može proizvoditi i u dubokom moru bez prisustva svetlosti, što može iz korena promeniti naše razumevanje evolucije aerobnog života.

U zaključku, ovo revolucionarno otkriće menja naše razumevanje proizvodnje kiseonika i ima dalekosežne posledice za ekologiju, rudarenje i evoluciju života na Zemlji, piše ScienceAlert.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi