Mlađe generacije radnika ne umeju da koriste štampače, skenere i starije desktop računare

Svaka generacija odrasta uz drugačiju tehnologiju. Neke uz radio i crno-beli TV, neke uz telefone na preklop, a mlađe generacije uz virtuelnu realnost i konzole

Mlađe generacije radnika ne umeju da koriste štampače, skenere i starije desktop računare

Prema istraživanju kompanije Dell, više od jedne trećine mlađe generacije radnika (18 do 26 godina) ima utisak da ih škola nije dovoljno pripremila za svoje karijere, bar u pogledu poznavanja tehnologija. Čak 56% njih kaže da imaju samo osnovno ili slabije znanje kada su u pitanju digitalne veštine.

Dok je popularna slika o mladim ljudima takva da oni veoma dobro poznaju digitalni svet i način na koji tehnologija radi, deluje da je u pitanju vrlo uzak stereotip, piše PCGamer.

Mlađe generacije koje su odrasle uz aplikacije na svojim telefonima i laptopove, neće se samo probuditi sa znanjem kako rade skener, štampač ili desktop računar u kancelariji. Neki od njih će na poslu čudno gledati i na mašine kao što je faks, jer zašto bi bilo ko od njih znao tako nešto?

Mlađe generacije, štampači i skeneri

Većina mladih će na štampač gledati kao na relikviju nekog prošlog vremena. Moderna vremena su mlađe generacije navikle na jednostavan pristup tehnologiji. Primera radi, ukoliko mlađim kolegama pošaljete pozivnicu za Teams ili Google Meet sastanak, većina će vas pitati gde je link, iako se on nalazi u samoj pozivnici, prosto zato što to nije toliko očigledno.

Sve popularne stvari modernog doba od vas ne zahtevaju predznanje: za Instagram i TikTok vam treba od tri do pet sekundi, bez potrebe da čitate knjigu sa uputstvima, koje su bile standardni deo paketa kada ste, na primer, kupovali štampač ili skener.

Profesori na fakultetima prijavljivali su bizarne situacije poput one da studenti ne znaju šta su fajlovi i folderi, zbog pojednostavljenog sistema upravljanja podacima na telefonima, Apple uređaja i modernih pretraživača. Ne treba mnogo da vam pričamo dalje od toga da su jednostavne prečice na tastaturi i dalje previše kompleksna stvar za mlađe generacije: Crtl+Backspace za brisanje cele reči, Ctrl+levo/desno za preskakanje po jedne reči, Ctrl+Shift+levo/desno za selekciju cele reči…

Brzo uče

Sa druge strane pozitivno je to što mlađe generacije imaju prednost kada je u pitanju rad sa kancelarijskim računarom, čak i sa eksternim hardverom i nepoznatim interfejsom. Generacija Z će lako savladati softver koji nije pre koristila, jer je radila slične stvari ceo svoj život. Oni su učeni da rade po sistemu pokušaja i učenja na greškama. Možda nisu kao svoje starije kolege kojima je Excel jedan od osnovih alata, čije se znanje podrazumeva, ali zato brzo uče, rekao je za Guardian Stiv Benč, koji vodi korporativne radionice o generacijskim razlikama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Ovo je nažalost istina.

  2. Jeste, ja sam bio taj mlađi radnik koji nije znao šta je štampač. Šalu na stranu, ne bi trebalo ni da čudi, jer smo ih zamenili fotokopirnicama, koje su isplativije za par stranica po potrebi. Do ranih dvadesetih je veća volja i entuzijazam da se nešto nauči. Posle toga je vrlo teško prihvatiti novinu, čak iako se radi o prilagođavanju promenama.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi