Najveći energetski projekat u istoriji - Powerlink povezuje dva kontineta kablom dugim 5000 km, ispod okeana

Powerlink Australija-Azija, najveći energetski projekat u istoriji, povezaće dva kontinenta pomoću 5.000 km dugog podmorskog kabla za prenos solarne energije iz Australije do Singapura.

Najveći energetski projekat u istoriji - Powerlink povezuje dva kontineta kablom dugim 5000 km, ispod okeana

Zamislite kabl postavljen ispod okeana koji generiše električnu energiju i istovremeno povezuje dva kontinenta. Zvuči kao ogroman posao, zar ne? Takođe zvuči kao vremenski i finansijski zahtevan poduhvat. Ovo je najveći energetski projekat u istoriji na koji se Australija odlučila, poznat kao Powerlink Australija-Azija. Kabl duži od 5000 kilometara će biti razvijen kako bi se solarna energija generisana u Australiji prenela do Singapura i dalje.

Projekat ima za cilj da obezbedi čistu, obnovljivu energiju za značajan deo energetskih potreba jugoistočne Azije, iskorišćavanjem sunčanih područja severne teritorije Australije. Ovaj projekat predstavlja veliki korak ka održivoj energetskoj budućnosti, koristeći najduži podmorski kabl na svetu za povezivanje dva kontinenta.

Ova inovativna ideja ima za cilj da obuhvati više od 5000 kilometara kako bi prenela solarnu energiju iz severnog dela Australije do Singapura, pomerajući granice globalnih potreba za energijom. Cilj je povezati dva kontinenta, obezbeđujući električnu energiju za milione ljudi i stvoriti prototip za transport obnovljive energije na velikim razdaljinama.

Razvijanje ili postavljanje kabla ispod mora ili okeana u svrhu proizvodnje i prenosa solarne energije dolazi sa značajnim inženjerskim izazovima. Kabl mora biti dovoljno dugačak, čvrst i sposoban da izdrži uslove u vodi tokom dužeg vremenskog perioda, a istovremeno da funkcioniše kao energetski resurs. Mora biti dovoljno fleksibilan da očuva električni integritet čitavom svojom dužinom.

Savladavanje prepreka prenosa energije ispod mora: Izvanredna inženjerska rešenja za kabl od 5000 kilometara 

Modernom HVDC tehnologijom (prenos jednosmerne struje visokog napona) inženjeri smanjuju gubitke energije tokom prenosa na velikim razdaljinama. Ova tehnologija je ključna za očuvanje efikasnosti i isplativosti PowerLink-a. Polaganje kabla na morsko dno, kroz ekskluzivne ekonomske zone više država, zahtevaće specijalizovane brodove i opremu, kao i logističku saradnju na međunarodnom nivou.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Posledice su očigledne. Jedna od njih je promena perspektive u vezi sa unapređenjem proizvodnje energije. Postavljanje kabla u okean nije uobičajeno. Ovaj projekat velikih razmera pomera granice globalne energetske infrastrukture i ukazuje na izvodljivost transporta obnovljive energije na velikim razdaljinama.

Prema članku WorldSteel-a, bakarni provodnici koji se koriste u HVDC podvodnim kablovima obloženi su u nekoliko slojeva, uključujući polietilenske omotače i legure olova. Kablovi su obavijeni galvanizovanom čeličnom žicom kako bi se zaštitili unutrašnji provodnici. Ovo omogućava dugačkim kablovima da izdrže komplikovane uslove postavljanja i rada ispod mora.

Definitivno najambiciozniji projekat ove vrste, doneće revoluciju u proizvodnji i distribuciji obnovljive energije. Povezivanje “pojasa sunca” sa drugim regionima sveta, koristeći večnu snagu čelika, može biti ključno za prelazak na održiviju budućnost. Kada AAPowerLink jednom bude završen, trebalo bi da obezbedi oko 15% električne energije koju koristi Singapur i da smanji emisiju ugljen-dioksida za 8,6 miliona tona godišnje.

Prvi prenosi solarne energije očekuju se u Singapuru do 2027. godine, sa početkom izgradnje 2023. godine. Solarni paneli, postavljeni na čelične baze, imaće maksimalni kapacitet od 20 GW, dok će baterijski sistem moći da skladišti 36–42 GWh električne energije. Toplotni izmenjivači, rezervoari i pumpe takođe će biti napravljeni od čelika i nerđajućeg čelika, prenosi ElDiario24.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi