Nanoroboti manji od buve su budućnost moderne medicine

Nanoroboti su naredni korak evolucije kada je medicina u pitanju, a prvi korak ka njima jesu upravo ovi mini roboti koji izgledom podsećaju na krabe.

Već godinama se govori o razvoju nanorobota i o njihovoj primeni u lečenju malignih oboljenja, između mnogih drugih potencijalnih primena. Pre dva dana govorili smo o roboribicama za prečišćavanje mikroplastike, a u ovom trenutku pojavili su se mini roboti koji podsećaju na krabe i koji predstavljaju ozbiljniji iskorak u tehnologiji nanorobota. Detalje o ovim interesantnim napravama prenosi Ubergizmo.
Kakvi roboti su u pitanju
Istraživači sa Univerziteta Nortvestern rade na razvoju robota veličine manje od jednog milimetra. Glavna razlika ovih u odnosu na druge male robote jeste što oni imaju sposobnost da “hodaju” bez potrebe za komplikovanim hidrauličnim sistemima. Naime, izrada takvih hidrauličnih sistema bila bi nemoguća sa trenutno dostupnom tehnologijom.
Ovaj robot ima 8 nogu i dve ruke. Uz pomoć svojih osam nogu on može da se kreće postrance zahvaljujući posebnim materijalima od kojih je izrađen. Koncept ove tehnologije kretanja bazira se na sposobnosti materijala da zapamti svoj originalni oblik.
Kako ovo tačno funkcioniše?
Prvo se nove ovog robota zagreju putem lasera, nakon čega im se promeni oblik i robot se pokreće. Nakon toga, kada se materijal ohladi, noge se vraćaju u prvobitni položaj. Ponavljanjem ovog procesa zagrevanja i hlađenja materijala stvara se kretanje.
Dakle, laseri kontrolišu kretanje robota, a lasere kontrolišu ljudi. U zavisnosti od materijala od kog su ovi roboti izrađeni, neki od njih mogu i da skaču.

Budućnost nanorobota
Glavni cilj nanorobota jeste upotrebljavanje u okruženjima poput ljudskog tela, a sa ciljem obavljanja hirurških zadataka na potpuno neinvazivan način. Ovo bi moglo označiti revoluciju u operisanju malignih oboljenja i rekonstrukcije kože i drugih tkiva.
Naravno, to bi otvorilo i pandorinu kutiju zloupotrebe ovakve tehnologije, ali želimo da razmišljamo pozitivno i stvari sagledamo iz malo optimističnije perspektive, makar za sada. Još uvek nije poznato kada će ovakvi roboti moći da se upotrebe u svrhe produžavanja životnog veka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi