NASA i IBM prave osnovni AI model za meteorološke i klimatske aplikacije

Veštačka inteligencija koja predviđa meteorološke pojave i identifikuje uslove za buktanje požara dobija svoj odraz kao osnovni AI model koji prave NASA i IBM

NASA i IBM prave osnovni AI model za meteorološke i klimatske aplikacije

NASA i IBM, američka svemirska agencija i velika tehnološka kompanija udružile su snage kako bi napravile osnovni AI model, odnosno veštačku inteligenciju za meteorološke i klimatske aplikacije. Ovaj AI model trebalo bi da predviđa meteorološke pojave i da ponudi „značajne prednosti u odnosu na postojeću tehnologiju“.

Spajajući svoje znanje i veštine u oblastima nauke o Zemlji i veštačkoj inteligenciji, dva partnera imaju nekoliko ciljeva za svoj osnovni AI model. U poređenju s postojećim modelima, NASA i IBM nadaju se da će imati proširenu dostupnost, brže vreme zaključivanja i veću raznovrsnost podataka.

Još jedan ključni cilj je poboljšanje tačnosti prognoze za druge klimatske aplikacije. Očekivane mogućnosti modela uključuju predviđanje meteoroloških pojava, zaključivanje informacija na visokom nivou na osnovu malog broja podataka (high-res i low-res) i „identifikacija uslova pogodnih za sve, od turbulencije u avionu do požara”.

Trenutni modeli veštačke inteligencije kao što su GraphCast i Fourcastnet već generišu vremenske prognoze brže od tradicionalnih meteoroloških modela. Međutim, IBM napominje da su to emulatori veštačke inteligencije, a ne osnovni modeli. Kako ime sugeriše, osnovni modeli su osnovne tehnologije koje pokreću generativne aplikacije veštačke inteligencije. Emulatori veštačke inteligencije mogu davati prognoze vremena na osnovu skupova podataka iz obuke, ali nemaju primene izvan toga. Takođe, ne mogu kodiraju fiziku koja je u srži vremenske prognoze, objašnjava IBM.

Ovaj projekat sledi nakon što su NASA i IBM predstavili još jedan osnovni model u maju. Taj model koristi podatke sa NASA satelita za geoprostornu inteligenciju i najveći je geoprostorni model na otvorenoj AI platformi veštačke inteligencije Hugging Face.

Do sada je ovaj model korišćen za praćenje i vizualizaciju aktivnosti sadnje i uzgoja šuma koje zadržavaju vodu u Keniji. Cilj tog projekta je da bude posađeno što više drveća kako bi planeta uspela da se izbori sa nestašicom vode. Osim toga, pomenuti model se takođe koristi za analizu urbanih toplotnih ostrva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi