NASA koristi VR za trening astronauta za svemirsku stanicu u orbiti Meseca

NASA koristi virtualnu stvarnost (VR) za obuku astronauta za boravak na Lunar Gateway, budućoj svemirskoj stanici koja će orbitirati oko Meseca

NASA koristi VR za trening astronauta za svemirsku stanicu u orbiti Meseca

NASA je na društvenim mrežama podelila snimke na kojima astronauti koriste VR headsetove kako bi naučili kako će izgledati boravak na Lunar Gateway svemirskoj stanici.

Lunar Gateway će orbitirati oko Meseca i uglavnom će se koristiti za prevoz astronauta i tereta do i sa površine Meseca tokom predstojećih Artemis misija. Takođe će se koristiti kao svemirska laboratorija, slično kao što Međunarodna svemirska stanica (ISS), koja se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti, funkcioniše danas.

Svemirska agencija je pozvala iskusne astronaute Raju Charija i Nicole Mann da isprobaju VR iskustvo.

“Kada stave svoje headsetove, ne samo da vide stanicu — oni su u njoj, pažljivo proučavajući svaki detalj i nudeći ključne uvide o dizajnu i funkcionalnosti,” rekla je NASA u članku na svojoj veb stranici.

NASA itekako ima koristi od VR simulacija za potrebe istraživanja

Dodala je: “Tokom VR testiranja, astronauti se upuštaju u razne zadatke za koje očekuju da će se sresti u svakodnevnom životu na Gateway stanici tokom stvarnih Artemis misija, uključujući izvođenje naučnih eksperimenata, prikupljanje zaliha i pripremu obroka.”

Dok su Chari i Mann sigurno uživali u istraživanju virtuelne reprezentacije prve lunarne svemirske stanice, tu je i ozbiljna strana vežbe jer će njihova povratna informacija omogućiti inženjerima da poboljšaju dizajn stanice kako bi bila sigurnija i udobnija za posetioce.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

NASA je rekla da će Lunar Gateway, koja bi trebalo da bude spremna za prihvatanje astronauta na misiji Artemis IV koja je trenutno planirana za 2028. godinu, revolucionisati istraživanje dubokog svemira, delujući kao testna platforma za tehnologiju sledeće generacije i novu nauku.

Opisala je lunarnu svemirsku stanicu kao “kritičnu komponentu Artemis kampanje za povratak ljudi na površinu Meseca radi naučnih otkrića i pripreme za prve ljudske misije na Mars.”

Višemodularni objekat će početi sa izgradnjom krajem ove decenije i trebalo bi biti završen za pet godina, piše Digital Trends.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi