NASA svemirski brod sa solarnim jedrom izaziva interesovanje zbog neobičnog kretanja

NASA-in eksperimentalni svemirski brod sa solarnim jedrom, ACS3, pokazuje neobično kretanje u orbiti, dok testira novu tehnologiju solarnih jedara za buduće svemirske misije

NASA svemirski brod sa solarnim jedrom izaziva interesovanje zbog neobičnog kretanja

NASA svemirski brod koji je nedavno razvio solarno jedro u orbiti Zemlje, “prevrće se ili ljulja” dok kruži oko naše planete, pokazuju nova zapažanja. Predstavnici NASA-e su za *Live Science* rekli da je ovo neobično kretanje bilo očekivano, ali nisu objasnili tačno šta se dešava.

Misija pod nazivom *Advanced Composite Solar Sail System* (ACS3) ima za cilj da testira efikasnost nove vrste solarnog jedra — uređaja koji bi potencijalno mogao da pokreće svemirske brodove brže nego trenutno dostupne tehnologije koristeći radijacioni pritisak sunčeve svetlosti. Istraživači se nadaju da bi ova vrsta tehnologije jednog dana mogla da pomogne u pogonu ljudi do ivice Sunčevog sistema, pa čak i dalje.

Svemirski brod ACS3 sastoji se od jedra od folije površine oko 80 kvadratnih metara, koja je do nedavno bila čvrsto sklopljena unutar satelita veličine mikrotalasne pećnice, poznatog kao CubeSat. Jedrilica se izvlači iz male kutije pomoću novog sistema sklopivih greda, izrađenih od kompozitnog materijala koji je 75% lakši i otporniji na sunčevu radijaciju od okvira korišćenih u prethodnim solarnim jedrilicama koje su lansirale Rusija, Japan, NASA i druge privatne kompanije.

NASA testira efikasnost novog solarnog jedra

ACS3 je uspešno lansiran u svemir 23. aprila na brodu rakete *Rocket Labs Electron*, koja je poletela sa lansirne rampe privatne kompanije na Novom Zelandu. CubeSat je postavljen u nisku Zemljinu orbitu, na visini od oko 965 kilometara iznad površine planete, gde je ostao dok naučnici nisu sproveli potrebne pripreme za razvijanje jedra.

Tim ACS3 prvi put je pokušao da razvije jedro 26. avgusta, ali je procedura, koja je trebalo da traje oko 25 minuta, napuštena nakon što je „monitor napajanja na brodu detektovao višu struju motora od očekivane,“ izvestio je ranije *Gizmodo*. Nakon što je problem rešen, jedro je u potpunosti razvijeno 29. avgusta, prema saopštenju naučnika iz NASA-inog Ames Research Center-a u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji.

Prve fotografije svemirskog broda sa Zemlje — uključujući snimak jedrilice koja je preletela noćno nebo iznad Holandije, napravljen od strane multidisciplinarnog naučnika Marka Langbroeka — potvrdile su da je jedro pravilno razvijeno. Ipak, ubrzo nakon toga, posmatrači su primetili nešto neobično.

Langbroek, koji je predavač na Delft Univerzitetu tehnologije u Holandiji, podelio je video snimak ACS3 koji se naizmenično zatamnjuje i osvetljava dok prolazi preko satelitske stanice za praćenje blizu Leidena. U pratećem blogu, istraživač je objasnio da je objekat prelazio od sjaja najsvetlijih zvezda do gotovo nevidljivog.

Svemirska jedrilica se prevrće i ljulja

„Promene u osvetljenju ukazuju da se svemirska jedrilica sada polako prevrće ili ljulja, u periodu od nekoliko minuta,“ rekao je Langbroek za *Live Science* u mejlu 2. septembra. Putanja orbite letelice takođe je blago promenjena od 30. avgusta, što bi moglo biti povezano sa ovim kretanjem.

Zaposleni u kompaniji *s2a systems* takođe su primetili nedoslednost u svetlosnoj krivulji ACS3, uhvaćenoj teleskopom u Švajcarskoj 29. avgusta, što je ukazivalo na moguću „sporu rotaciju“ svemirskog broda. Ipak, u toj ranoj fazi nije bilo dovoljno dokaza da se u potpunosti podrži hipoteza o ljuljanju.

„Ne možemo direktno potvrditi Langbroekove opservacije, ali smatramo da je njegov zaključak vrlo verovatan,“ rekao je Roger Spinner, generalni direktor *s2a systems*, u mejlu za *Live Science* 3. septembra.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

NASA je 4. septembra potvrdila za *Live Science* da se svemirski brod zaista vrti. „Svemirski brod trenutno se prevrće kao deo planirane sekvence razvijanja jedrilice,“ rekla je Jasmine Hopkins, specijalista za odnose s javnošću iz NASA-inog Direktorata za svemirske tehnologije, u mejlu.

NASA nije otkrila dodatne informacije o tom kretanju ili sekvenci razvijanja, ali Hopkins je napomenula da je sistem za kontrolu orijentacije svemirskog broda trenutno isključen. Sistem će ponovo biti uključen kada tim misije bude „zadovoljan zatezanjem jedra,“ dodala je, bez dodatnih informacija kada bi to moglo biti, prenosi LiveScience.

Solarna jedrilica mogla bi biti vidljiva golim okom dok prelazi preko noćnog neba tokom narednih nekoliko nedelja, u zavisnosti od toga koliko je sjajna u tom trenutku. Ako želite da je vidite sami, možete pronaći kompletnu listu potencijalno vidljivih prelaza u narednih 10 dana na sajtu *heavens-above.com* (kliknite na dugme “all” da biste videli listu).

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi