Izrečena prva svemirska novčana kazna zbog "nepropisno deorbitiranog satelita"

Zbog svemirskog otpada u vidu „nepropisno deorbitiranog satelita“ u SAD je izrečena prva svemirska novčana kazna u iznosu od 150 hiljada dolara

Izrečena prva svemirska novčana kazna zbog "nepropisno deorbitiranog satelita"

Provajder satelitske televizije DISH moraće da plati 150 hiljada dolara zato što je neispravno deorbitirao svoj svemirski satelit EchoStar-7, saopštila je američka Federalna komisija za komunikacije (FCC). To je ujedno prvi put u istoriji da je nekome (na Zemlji) izrečena kazna zbog svemirskog otpada, što je u stvari prva svemirska novčana kazna.

Provajder je priznao odgovornost, kaže komisija, dodajući da bi njegova akcija mogla da izazove zabrinutost zbog orbitalnih ostataka. FCC dalje dodaje da je sporazum “probojno rešenje” u oblasti svemirskog otpada koja sve više zabrinjava naučnike. Otpad u svemir su donele vlade i kompanije koje su lansirale satelite u orbitu brzinom bez presedana.

“Kako satelitske operacije postaju sve zastupljenije i kosmička ekonomija se ubrzava, moramo biti sigurni da se operateri pridržavaju svojih obaveza”, kaže Lojan Igal, jedan od šefova FCC-a.

Provajder satelitske televizije DISH lansirao je svoj satelit u svemir još 2002. godine i planirao je da ga ukloni iz upotrebe u maju 2022. Međutim, nekoliko meseci pre toga, DISH je otkrio da satelit nema dovoljno goriva za navigaciju do lokacije za odlaganje iz orbite, piše SkyNews.

Umesto da satelit deorbitira 300 kilometara od mesta gde je u geostacionarnoj orbiti radio, DISH ga je poslao na udaljenost od oko 122 km. Komisija je to opisala kao daleko od orbite odlaganja. Prethodne godine, FCC je usvojio novo “petogodišnje pravilo” za deorbitiranje satelita, primoravajući operatere sa satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti da osiguraju da ih propisno odlože u roku od pola decenije nakon završetka satelitskih misija.

Prethodno ograničenje je bilo 25 godina, ali s obzirom na to da se svemirski otpad sve više gomila, sada smo svedoci i prvim novčanim kaznama zbog nepropisnog ponašanja u svemiru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi