Počinje misija čišćenja svemirskog otpada

Švajcarski startap sve bliže čišćenju svemirskog otpada koji smeta naučnicima i teleskopima u svemirskim misijama, što niko nikad dosad nije uradio

Počinje misija čišćenja svemirskog otpada

Prvo ikada aktivno uklanjanje svemirskog otpada približilo se ostvarenju, nakon što je potpisan novi ugovor o ovoj misiji-eksperimentu između švajcarske startap firme ClearSpace i francuskog raketnog giganta Arianespace, piše TheNextWeb.

Ova misija dobila je ime ClearSpace-1 (u prevodu Čist svemir-1) i cilj joj je da uhvati i pošalje van Zemljine orbite otpad koji teži preko sto kilograma. Svemirska letelica za skupljanje đubreta treba da bude puštena u orbitu uz pomoć evropskog svetlosnog uređaja za lansiranje Vega C.

Svemirsko đubre

Jedan od rastućih problema koji otežava svemirskim misijama rad, ali i povećava rizik od sudaranja sa satelitima ili svemirskim stanicama je upravo đubre koje se nalazi u orbiti. To je preko 34 hiljade komada svemirskog otpada koji je veći od 10 centimetara, kao i oko šest i po hiljada operativnih satelita u orbiti, a očekuje se da će taj broj preći brojku od 27 hiljada do kraja ove decenije.

Svi ti objekti predstavljaju opasnost i ukoliko se gomilanje otpada nastavi ovom brzinom, moguća posledica je neupotrebljivost nekih delova svemira. 

Početak misije

Nakon testova i puštanja u rad, letelica koja će skupljati đubre biće lansirana do dela svemira sa najvećom količinom đubreta koji bi potom trebalo da ga eliminiše, ponovnim vraćanjem u atmosferu, koje će u tom procesu sagoreti. Lansiranje je zasad planirano za drugu polovinu 2026. godine kao najbližu opciju.

Luk Pige, izvršni direktor i suosnivač misije ClearSpace-1 rekao je da ova misija predstavlja prekretnicu u svemirskoj industriji jer označava hitno rešavanje fundamentalnog problema: “Objekte šaljemo u svemir brže nego što ih uklanjamo”.

Ovaj dogovor dva evropska saradnika stigao je samo messec dana nakon što je ustanovljeno da je Evropa prvi put u istoriji nadmašila SAD u privatnim investicijama u svemirsku tehnologiju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Based on statistical models produced by ESA's space debris office, it is estimated that there are 36,500 objects larger than 10cm, 1 million objects between 1-10cm, and an extraordinary 130 million objects between 1mm to 1cm.
    Ovo sto oni predlazu je slicno pokusaju ciscenja okeana gumenim camcem na naduvavanje.


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi