NASA uspešno rekonstruisala “pauke s Marsa” u laboratoriji, ali ne i Dejvida Bouvija

U prvom eksperimentu ove vrste, NASA je replicirala uslove za formiranje ikoničnih "pauka" na Marsu, otkrivajući nove uvide u površinske procese Crvene planete

NASA uspešno rekonstruisala “pauke s Marsa” u laboratoriji, ali ne i Dejvida Bouvija

U prvom eksperimentu te vrste, NASA je rekonstruisala uslove potrebne za stvaranje ikoničnih “pauka” na Marsu (ne oni s kojima je “svirao Dejvid Bouvi”), koji se vide na Crvenoj planeti, piše BGR.

Ranije ove godine, Mars Express je zabeležio fotografske dokaze ovih pauka na Marsu, pružajući nam dobar pogled na njih. Međutim, sada je NASA otišla korak dalje kako bi dokazala da može da replicira proces ovde na Zemlji.

Pauci koje je Mars Express zabeležio na Marsu naravno nisu zapravo pauci. Umesto toga, oni su vrsta erupcionog produkta pronađenog u marsovskom tlu. Zbog toga je NASA želela da vidi da li može da rekreira uslove potrebne da se ove formacije pojave. Bilo je potrebno nekoliko pokušaja, ali čini se da je svemirska agencija bila uspešna.

Da bi rekreirala marsovske pauke, NASA je započela super hlađenjem simulanta marsovskog tla u posudi koja je potopljena u tečni azot. Odatle je simulant smešten u JPL-ovo test okruženje za simulaciju ledenih uslova pod vakuumom (DUSTIE), a vazdušni pritisak je smanjen dok nije dostigao nivoe slične onima na južnoj hemisferi Marsa.

Zatim je NASA pustila da ugljen-dioksidni gas teče u komoru kroz jarko žutu sunđerastu strukturu, omogućavajući mu da se difunzuje u komoru. Gas je kondenzovan iz gasovitog stanja u led tokom tri do pet sati, a grejač unutar komore pomogao je da se simulant zagreje odozdo.

Ovo je izazvalo pucanje leda, i nakon nekoliko pokušaja, istraživači su uspeli da zabeleže oblak ugljen-dioksida koji zapravo eruptira iz simulanta tla, stvarajući repliku marsovskih pauka kakve smo videli na snimcima koje je zabeležio Mars Express.

Dokazivanje da su oblaci ugljen-dioksida najverovatniji uzrok formiranja ovih “pauka” pomoći će nam da mnogo bolje razumemo marsovsku površinu, što je od vitalnog značaja, posebno kada jednog dana počnemo da šaljemo ljude na Mars.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi