Naše šifre nisu više bezbedne, veštačka inteligencija može da ih razbije za manje od minut

Prema novoj studiji veštačka inteligencija je toliko napredovala da naše šifre više nisu bezbedne i da su razbijaju za veoma kratko vreme

Naše šifre nisu više bezbedne, veštačka inteligencija može da ih razbije za manje od minut

U poslednjih nekoliko godina veštačka inteligencija je dospela u žižu javnosti kao tehnologija koja se koristi za najrazličitije svrhe. Pomaže nam da odgovorimo na neka bizarna pitanja, piše nam domaće zadatke, novinske članke, generiše slike prema našem uputstvu i još mnogo toga. Međutim, druga strana medalje nam kaže da naše šifre više nisu bezbedne jer ih veštačka inteligencija može “razbiti” za manje od jednog minuta.

Prema studiji koja je sprovedena od strane jedne kompanije koja se bavi sajber-bezbednošću, PassGAN, alat koji koristi veštačku inteligenciju treba da vas zabrine, ukoliko za šifre koristite samo slova i brojeve. Istraživači su koristili PassGAN da prođu kroz preko 15.680.000 lozinki. Rezultati su prilično zabrinjavajući, jer je alatka uspela da razbije 51% uobičajenih lozinki za manje od minuta. 65% za manje od sat vremena. 71% za manje od jednog dana i 81% za manje od mesec dana.

Srećom, još uvek ne morate da očajavate, jer je kompanija podelila tabelu koja pokazuje koje su lozinke najkomplikovanije, ili će im trebati najduže vremena da se razbiju. Primera radi, ako koristite lozinku od 12 karaktera, koja se sastoji od velikih i malih slova, alatu bi moglo biti potrebno 289 godina da je otkrije. Dodajte brojeve u nju, i vreme potrebno za razbijanje ovakvih lozinki je oko 2000 godina. Ako dodate i simbol, vreme se povećava na 30.000 godina, prenosi WCCFTech.

Kompanija predlaže da zadržite lozinke koje imaju najmanje 12 ili više znakova, i uvek bi se savetovalo da ne koristite samo jednostavne brojeve jer će to učiniti neverovatno jednostavnim. Na primer, njihov sajt ima alat u koji možete da ukucate lozinku koja je slična onoj koju koristite i dobićete informaciju koliko vremena je potrebno da se ona “razbije”.

Primera radi, mi smo probali jednu od lozinki koju koristimo koja ima 12 karaktera, velika i mala slova, brojeve i specijalne karaktere i alat nam je rekao da je za njeno razbijanje potrebno 365 godina. Međutim, ukoliko upišete svoje ime i prezime bez razmaka, alat će je verovatno razbiti momentalno, tako da možete da proverite koliko su bezbedne vaše šifre.

Ono što treba da nas zabrine je što je veštačka inteligencija još uvek oblast koja je u povoju, i da će u budućnosti postati sve moćnija, a tek nam se smeše novi i efikasniji alati kao što je PassGAN, pa je topla preporuka da se malo pozabavite vašim šiframa, jer kombinacija vašeg imena i datum rođenja, ili godišnjice više neće biti prepreka za veštačku inteligenciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi