Nova Q-Pixel tehnologija omogućuje rezoluciju ekrana od čak 6.800 PPI

Q-Pixel, startap iz Los Anđelesa, predstavlja revolucionarnu tehnologiju displeja koja udvostručuje rezoluciju u odnosu na Apple Vision Pro VR slušalice, koristeći polihromatske LED diode

Nova Q-Pixel tehnologija omogućuje rezoluciju ekrana od čak 6.800 PPI

Dok Apple Vision Pro VR set ima mnogo hvaljenu rezoluciju od 3.386 PPI (piksela po inču), nova tehnologija više nego udvostručuje tu cifru. Kreirao ju je startap iz Los Anđelesa, Q-Pixel i mogla bi revolucionizovati svet video displeja.

Kao što znate, slike na postojećim OLED i MicroLED ekranima sastoje se od pojedinačnih elemenata zvanih pikseli. Svaki piksel se sastoji od tri mikroskopske LED diode postavljene jedna pored druge, poznate kao subpikseli. Jedan je crven, jedan je zelen, a jedan je plav. Variranjem intenziteta svakog subpiksela u odnosu na druge, moguće je učiniti da ukupan piksel dobije bilo koju boju iz spektra kada ga gleda ljudsko oko.

Jedno ograničenje ove tehnologije leži u činjenici da, budući da svaki piksel mora biti dovoljno velik da primi tri subpiksela, rezolucija ekrana nije tako oštra kao što bi inače bila. Dok ovaj nedostatak možda nije toliko važan za televizore ili laptopove, postaje problem sa VR slušalicama, u kojima su oči gledalaca prilično blizu ekrana.

Q-Pixel mogao bi doneti revoluciju na polju video ekrana

Pored toga, proizvodnja i raspoređivanje svih subpiksela – unutar miliona piksela koji čine jedan ekran – je vrlo pipav i kompllikovan proces. Zbog toga proizvodi sa ultra visokom rezolucijom obično budu prilično skupi.

Tu nastupa Q-Pixel tehnologija.

Jednostavno rečeno, sistem zamenjuje tri subpiksel LED diode sa jednom polihromatskom LED diodom. U središtu te mikroskopske LED diode je poluprovodnik od galijum-nitrida koji emituje crvenu, zelenu ili plavu svetlost u zavisnosti od primenjenog napona.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na nedavnoj demonstraciji tehnologije na godišnjem simpozijumu Društva za prikaz informacija (Society for Information Display), Q-Pixel je predstavio ono što tvrdi da je displej aktivne matrice u boji sa najvišom rezolucijom na svetu. Ekran dimenzija oko 1,1 x 0,55 cm (0,4 x 0,2 inča) ima rezoluciju od 6.800 PPI – što je oko 3K sa 1,5K piksela.

Prema kompaniji, proces sklapanja njihovih ekrana je mnogo jednostavniji i lakši nego što je trenutno potrebno za OLED i MicroLED displeje ultra visoke definicije.

Pored toga, kao i druge MicroLED diode, Q-Pixel-ove diode nude brže vreme odziva, veću osvetljenost, duži životni vek i superiornu energetsku efikasnost u poređenju sa LED diodama koje se koriste u konvencionalnim displejima. Sve ovo deluje impresivno, ali za sada nema preciznijih informacija kada bismo ovu tehnologiju mogli videti u konkretnim uređajima, prenosi NewAtlas.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi