Samsung S95D QD-OLED TV - Flagship sa ozbiljnim unapređenjima

Samsung S95D QD-OLED TV - Flagship sa ozbiljnim unapređenjima

Samsung S95D TV predstavlja vrh ponude, uz nekoliko značajnih unapređenja u odnosu na prethnodne QD-OLED modele. Šta sve nudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Samsung S95D QD-OLED TV – Flagship sa ozbiljnim unapređenjima

   Pozitivne ocene

   • Povećana maksimalna svetlina 
   • Matiran ekran koji u potpunosti eliminiše refleksije
   • Izvanredan prikaz boja
   • Gaming mogućnosti

   Negativne ocene

   • Previše agresivan ABL pri visokom pokriću ekrana
   • AI funkcije za sliku ne impresioniraju u odnosu na prethodne modele

   Samsung S95D možda ne donosi baš sve što smo očekivali u pogledu implementacije AI funkcija, ali je i dalje u pitanju apsolutno impresivan TV, unapređen tamo gde je to i najbitnije.

   Pre dve godine, Samsung je nakog dugog perioda nastupa na tržištu sa LCD baziranim QLED modelima napravio priličan preokret i u najvišoj klasi nastupio i sa sopstvenim OLED TV-om. Neočekivano u tom trenutku, ali je QD-OLED tehnologija koju je Samsung display divizija razvila bila apsolutno više od prijatnog iznenađenja, preuzevši titulu najboljeg što kupci mogu dobiti u tom domenu.

   Iako smo prošle godine očekivali da QD-OLED ode i korak dalje i nastavi svoju evoluciju, modeli koji su nasledili inicijalni S95B nisu doneli neka konkretna unapređenja, već su više delovali kao blago ažuriranje istog proizvoda. U međuvremenu, konkurencija iz korejskog komšiluka je bila itekako aktivna, pa su novi WOLED bazirani paneli u određenim aspektima sustigli QD-OLED, povrativši balans.

   S obzirom da smo početkom godine na CES sajmu videli vrlo ambiciozne najave vezane za OLED tehnologije u globalu, primera radi svi su prilično ležerno pominjali 2500 nita osvetljenja i razna unapređenja, jasno je bilo da ove godine Samsung sebi ne može dozvoliti još jedan isti TV, koliko god on u startu bio impresivan i da su se morali zavrnuti rukavi i napraviti nešto bitno bolje.

   To “nešto” je Samsung S95D koji nam se ovog puta našao na testu u svojoj 55” varijanti, a koji pored hardverskih promena donosi i softverska unapređanja koja su na prezentaciji čak bila i fokus. Naravno govorimo o AI-u koji se ove godine čini ističe kao glavna prodajna tačka, pogotovo kada je Samsung u pitanju, prvo kod telefona, a sada i kod televizora.

   Najavljuje se nova ara AI TV-a, korišćenje veštačke inteligencije za sve, od poboljšanja detalja i skaliranja slike, do optimizacije prikaza za video i gaming i još ponešto. Kako to izgleda u praksi i kolika je realna korist, pogledajmo zajedno.

   Samsung S95D – Dizajn

   Najpre malo o dizajnu, koji je potpuno minimalistički, što je s obzirom da je u pitanju uređaj kod koga je poenta u sadržaju apsolutno pohvalno. Sa prednje strane je tu samo minimalna lajsna od oko 7mm na donjoj strani i okvir od oko jednog milimetra, uz tanku dodatnu marginu od nekoliko milimetara sa svih strana.

   Dakle, sam ekran zauzima toliko površine da vam ništa ne odvlači pažnju sa njega, a neko ko vam dođe u goste će morati da se potrudi da nađe koji je brend u pitanju, pošto je Samsung oznaka minijaturna i izmeštena na donji levi deo panela pored indikatorske diode i senzora. Okvir panela je izrađen od metala i prostire se čitavim obimom, a profil TV-a je impresivno tanak, ukupno ispod jednog centimetra, što uz potpuno ravne stranice izgleda skoro nestvarno. Samsung ovo naziva Infinity One dizajn.

   Tajna je naravno u činjenici da se unutra nalazi samo panel sa neophodnim elementima, dok je sva elektronika izmeštena u One Connect Box, koji se sa TV-om povezuje jednim kablom. Zato ćete na poleđini zateći samo jedan konektor i ništa više. Poleđina je izrađena od plastike, ne baš savršene čvrstine i izvedbe pošto ima delova koji malo žvaću, ali izgleda jako dobro, sa reljefnom teksturom, zvučnicima, i otvorima za zvuk i ventilaciju.

   TV naravno možete montirati na zid, što je s obzirom na dizajn i preferirana opcija, ali se uz njega dobija i postolje u vidu dve vrlo robustne metalne ploče, koje se odlično uklapaju i temu minimalizma i tankog profila.

   One Connect Box, konektori, gaming

   Na postolje je sa zadnje strane moguće montirati One Connect box i povezati ga kraćim kablom koji se dobija u pakovanju, dok će duža verzija kabla, koju takođe dobijate poslužiti pri montaži na zid kako biste ga provukli kroz kanal do neke police i dobili maksimalno uredan izgled bez kablova na vidiku.

   Sam box izgleda poput neke tanke gaming konzole, što je rekli bismo praktičnija varijanta od prvih One Connect Box-ova koji su u skladu sa imenom bili više poput neke kutije, pa ga možete okačiti na zid, ili postaviti na podlogu u koju će se usled tankog profila. U pitanju je kutija profila od nešto preko 2cm, dimenzija koje se tačno uklapaju u poleđinu postolja tako da se box i ne primećuje, a uz to mu dodaje i malo lepši izgled.

   Svi konektori koje ćete koristiti se nalaze na samom boxu, sa leve strane na poleđini kada je on montiran na postolje, ili sa zadnje ako ga držite na polici. Na raspolaganju su vam LAN port, optički audio izlaz, antenski i satelitski konektori, CI+ slot, dva USB-a i četiri HDMI konektora, od kojih jedan podržava eARC.

   Svi HDMI portovi su u verziji 2.1, a podržavaju 4K izvor slike u čak 144Hz, dakle poput nekog ozbiljnog gaming monitora. Zapravo, Samsung S95D i jeste ozbiljan gaming monitor, jedan od najboljih na tržištu, jer pored visoke rezolucije i osvežavanja pruža i izvanredan odziv usled QD-OLED panela, pravi HDR prikaz, pa i podršku za varijabilno osvežavanje koja radi i sa AMD Freesync i nVidia G-Sync standardima, uz Vesa VRR na konzolama.

   Probali smo neke od aktuelnih igara na njemu, uključujući i brze FPS naslove i doživljaj je zaista izvanredan, pogotovo u kombinaciji sa moćnim PC-em koji može da iskoristi maksimum onoga što Samsung S95D ima da pruži. TV nudi i Game meni, kakav smo viđali i na prethodnim modelima, a koji omogućuje podešavanje svega vezanog za gaming, pa i neke dodatne opcije poput prikaza nišana, ili izbor 16:9, 21:9 ili 32:9 formata, ako želite da neku igru probate u ultrawide režimu.

   Kada pominjemo povezivanje sa računarom, pominjali smo već da QD-OLED paneli nemaju baš idealan prikaz teksta u Windowsu usled rasporeda piksela u matrici, što je na ovako velikoj dijagonali još uočljivije, ali je to rekli bismo i jedina mana ovog panela, jer su performanse izvanredne.

   Samsung S95D – Slika

   Zapravo, Samsung S95D dolazi sa novom generacijom QD-OLEDa koja je znatno unapređena u odnosu na prethodnu i to taman u stvarima koje u praksi prave i najveću razliku. Najpre, maksimalnu svetlinu smo izmerili na 2007.7 nita, što je značajno više u odnosu na S95B i S95C.

   Ova svetlina je dostupna na do 5% pokrića, na 10% opada na 1000 nita, a preko 25% je ABL, t.j. limiter osvetljenja vrlo agresivan, pa je ono praktično ograničeno na 100 nita. Ovo je dosta manje nego na prethodnim modelima i nije baš idealno, jer bi oko 200 nita bilo adekvatnije za prikaz potpuno belog ekrana u svetlijim prostorijama, pa se nadamo da bi Samsung mogao ažuriranjem da malo olabavi ABL.

   No, u svakom slučaju, u realnim scenama je slika svakako vrlo impresivna, pogotovo tamo gde na malom prostoru imate veliki kontrast sa naizmeničnim svetlim i tamnim detaljima.

   Drugo veliko unapređenje je antirefleksivna površina, jer je ekran potpuno matiran i iznenađujuće dobro odbija refleksije. Učinilo nam se u prvi mah da je u pitanju nešto poput onog što smo videli na The Frame modelima, ali je čini se u pitanju još naprednija tehnologija, koja nestvarno dobro radi svoj posao.

   Čak i sa dva velika prozora direktno napram ekrana, na njemu se na crnoj pozadini videla samo vrlo blaga razlika u nijansi, što je daleko najbolja implementacija ovoga koju smo videli do sada na nekom ekranu. Najbolje od svega je što je uticaj na kvalitet slike i prikaz boja minimalan, pa ekran i dalje postiže vrlo respektabilno pokriće od 96.1% DCI-P3 spektra. Naravno, u pitanju je pravi desetobitni panel.

   Uglovi gledanja na Samsung S95D su praktično savršeni, kao i uniformnost osvetljenja. Što se fabričke kalibracije tiče, ona je vrlo impresivna u Movie i Filmmaker modovima, sa izmerenim Delta E odstupanje od svega 1.3. Zanimljivo, čak i gameri će moći uživati u kalibrisanom prikazu, jer Game Original mod nudi odstupanje od i dalje izvanrednih 1.6.

   Pored ovih modova, tu su i oni za video i gaming koji nude nešto atraktivniji prikaz po cenu manje tačnosti. Među njima, Standard nudi dobru početnu tačku ako želite nešto što možete prilagoditi svom ukusu.

   AI i procesiranje slike

   Na raspolaganju vam je i Intelligent mode koji smo viđali na Samsung televizorima više klase generacijama unazad, ali koji je ove godine sudeći po najavama unapređen i koristi NQ4 AI Gen2 procesor sa 4x bržim NPU i 2.5x više neuronskih mreža. Korist od toga je, prema Samsungu, u skaliranju i optimizaciji slike, perceptivnog mapiranja boja i pojačavanja osvetljenosti, boja, kontrasta i detalja.

   U realnoj upotrebi, Intelligent mode scene čini dosta svetlijim od svih standardnih modova, što bi moglo imati svojih prednosti za određene sadržaje i korisnike, ali je naš utisak da je u njemu slika zapravo preeksponirana i isprana pre nego inteligentno optimizovana snagom mašinskog učenja. Čim isključite Intelligent mode, prikaz boja je vrhunski.

   Da li je ovo nešto što se može poboljšati ažuriranjem softvera? – svakako da jeste, ali u ovom trenutku ne bismo rekli da išta doprinosi kvalitetu slike, koji je i bez njega vrhunski. Zanimljivo, među standardnim modovima je i Eco mod, koji takođe koristi AI da bi optimizovao potrošnju energije, ali koji zapravo radi odlično i možda je jedan od najboljih za one koji žele malo atraktivniji prikaz od referentnog u Movie i Filmmaker modovima.

   Kad pominjemo procesiranje, Samsung S95D nudi priličan broj opcija poput poboljšanja kontrasta i zasićenja boja, statičkog ili dinamičkog tonemappinga i sl, kao i MEMC, odnosno procesiranje kretanja. Umesto predefinisanih modova za MEMC, na raspolaganju su vam samo Auto, Off i Custom opcije, pri čemu poslednja nudi dva slajdera za umanjenje trzanja i zamućenja, kao i Clear Motion opciju koja strobuje sliku između frejmova radi poboljšanja odziva, što je realno nepotrebno kod OLED-a koji već ima izvanredan odziv, a i opcija uzrokuje primetno treperenje.

   Što se kvaliteta implementacije tiče, iako radi dosta dobro, utiska smo da smo na Samsung modelima viđali i bolje. Nismo sigurni da li je u pitanju neka adaptacija u prelasku na AI algoritme, ali nam se čini da su artefakti na ivicama objekata u brzim scenama nešto primetniji nego ranije.

   Ovo je nešto manje vidljivo ako je aktivan samo De-Judder, što je s obzirom na OLED panel i brz odziv i dovoljno. S pozitivne strane, nema soap-opera efekta koji mnogi ne vole kada je MEMC u pitanju.
   Ukupno, slika koja jeste primetan korak napred, čak i uz pomenute zamerke koje bi mogle i morale biti korigovane.

   Samsung S95D – zvuk

   Što se zvuka koji Samsung S95D proizvodi tiče, u pitanju je 4.2.2 sistem sa čak 70W snage i respektabilnom glasnoćom. Zvučni balans je, kao što smo i navikli na Samsung modelima visoke klase vrlo dobar, pa je zvuk solidno rafiniran za jedan TV.

   Odziv niskih frekvencija je korektan, ali relativno brzo opada ispod 90Hz do minimalnih 40, pa zvuk nema baš težinu i ubedljivost kakvu smo sretali na nekim prethodnim modelima. Zahvaljujući zvučnicima koji su raspoređeni duže leve i desne ivice i donjeg dela panela, zvučna slika je veoma dobra, a dodatno je poboljšavaju i Dolby Atmos podrška, kao i Samsungov Object Tracking Sound+ algoritam koji prepoznaje objekte na ekranu i pokušava da njihov zvuk projektuje kao da dolazi iz odgovarajuće tačke.

   Oni koji požele da uz TV dodaju i neki od Samsung soundbarova, moći će da iskoriste i Q-Symphony opciju koja istovremeno kombinuje zvuk TV-a i soundbara, za okružujući zvuk i bolju reprodukciju.

   Pametne mogućnosti – Tizen 8.0

   U pogledu pametnih mogućnosti, Samsung S95D donosi nikad više mogućnosti, zahvaljujući Tizen 8.0 platformi. Interfejs TV-a je prepoznatljiv, vrlo sličan onom na prethodnim modelima, ali uz neka sitna unapređenja i novitete.
   Sve dostupne opcije i mogućnosti su raspoređene u sekcijama dostupnim u levom uglu ekrana – Home, Daily+, Ambient, Search i Connected Devices.

   Home sekcija je podeljena na dva taba, Discover u kome su tu prečice za instalirane aplikacije i predlozi sadržaja za gledanje iz različitih servisa, i Apps koji je zapravo pristup prodavnici aplikacija. Što se dostupnih aplikacija tiče, tu su svi relevantni video i muzički streaming servisi, mnoštvo informativnih i sportskih aplikacija, bazične igre, pa i Nvidia Geforce Now ako želite gaming bez računara i konzole.

   U Connected Devices sekciji će vam biti dostupni povezani uređaji, kako oni putem HDMI ulaza, mrežni i USB diskovi, ali i svi pametni uređaji u kući koje možete kontrolisati putem Smartthings ekosistema. Upravo ovo poslednje je jedan od fokusa, jer TV čini praktično hubom, t.j. kontrolnim centrom pametnih uređaja, sa pregledom svih parametara, pravljenjem rutina i kontrolom putem glasovnog asistenta.

   Što se Daily+ sekcije tiče, ona vam omogućuje povezivanje sa uređajima poput Windows i Mac računara ili Samsung telefona putem DeX-a bežičnim putem, korišćenje Microsoft Office 365 paketa bez potrebe za računarom, pregled mape pametnih uređaja, ali i pristup videima koji će vam vožnju sobnog bicikla ili trčanje na traci učiniti zanimljivijim, ili vam omogućiti vođeni trening.

   U ambient sekciji je tu selekcija fotografija, slika i videa koji su tu da vam oplemene prostor i mogu se prikazivati na ekranu u trenucima kada TV ne koristite, neki od njih i uz ambijentalne zvuke.

   Kontrola TV-a je moguća putem Smartthings aplikacije na mobilnom telefonu, kao i putem daljinca kakav smo viđali i na prethodnim modelima. U pitanju je kompaktan daljinski sa minimalnim brojem tastera, ali koji u kombinaciji sa interfejsom TV-a nudi sve potrebne funkcije i solidno intuitivnu kontrolu kada se upoznate sa svim funkcijama i prečicama.

   Baterija je integrisana u sam daljinski i punjiva kako putem USB-C konektora, tako i solarno uz senzor koji se nalazi na zadnjoj strani.

   Samsung S95D – Utisci i cena

   Sve u svemu, Samsung S95D je prilično impresivan TV i u ovom trenutku jedan od najboljih koje možete kupiti, čak i ako ne možemo reći da je baš savršen u svakom pogledu. Najjači adut mu je nesumnjivo slika, kako u pogledu kvaliteta prikaza, pogotovo za HDR sadržaje usled svetline od oko 2000 nita, tako i zbog jedinstvenog mat ekrana koji doživljaj gledanja van potpunog mraka podiže na novi nivo.

   Izvanredne gaming mogućnosti, dobar zvuk, mnoštvo pametnih mogućnosti i odličan dizajn samo zaokružuju vrlo dobar paket zbog koga će ovaj TV biti interesantan onima koji žele nešto jako dobro. Ili možda žele da u velikom stilu gledaju neki 4K stream Evropskog prvenstva u fudbalu ili Olimpijade čije je Samsung i jedan od sponzora.

   Što se cena na domaćem tržištu tiče, one iznose 294.990 din. za 55” model, 399.990 dinara za 65” i 579.990 dinara za najveću 77” verziju, odnosno 2500, 3390 i 4900€ respektivno.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi