OLED ekrani – odlični za igre i gledanje, izazovni za rad sa dokumentima: zašto?

Uprkos njihovim prednostima u igrama i gledanju sadržaja, OLED ekrani, kako mnogi smatraju, nisu im pogodni za rad sa dokumentima, ali šta je uzrok tome?

OLED ekrani – odlični za igre i gledanje, izazovni za rad sa dokumentima: zašto?

Sa širokim spektrom boja, izuzetno brzim vremenom odziva i visokim odnosom kontrasta, OLED ekrani dominiraju nad tradicionalnim LCD tehnologijama kao što su IPS/VA/TN. Ipak, vrlo često možemo da čujemo mišljenja da nisu prikladni za rad sa dokumentima, a veliki proizvođači kao što su Samsung i LG, svoje OLED proizvode često promovišu sa naglaskom na igračkim performansama i vrlo malim fokusom na rad sa dokumentima.

U nastavku teksta pročitajte glavne uzroke ovog problema koje je istakao kineski Hkepc sajt.

OLED ekrani: pojava neželjenih obrisa boja u tekstu

Glavni razlog zašto se OLED ekrani smatraju manje prikladnim za dokumente leži u izazovu vezanim za jasnoću teksta. Ključni faktor je pojava obruba (ivica u boji), izbobličenje boje koje stvara neželjene obrise duž ivica objekata. Ovo se u slučaju dokumenata javlja prilikom prikaza crnog teksta na beloj pozadini, gde se jasno uočavaju zelena i magenta boja ivice iznad i ispod teksta. 

ClearType tehnologija i problem rasporeda piksela

Fenomen obruba boja potiče od razlika u strukturi piksela OLED panela u poređenju sa tradicionalnim LCD panelima. Važno je istaći  da, na primer, Microsoft Windows koristi pojedine rasterizovane fontove koji su kreirani nizom tačaka, uz ClearType tehnologiju za poboljšanje jasnoće teksta. No, oni su zasnovani na osnovu čistog RGB (red-green-blue) vertikalnog rasporeda, što im pomaže da budu jasniji.

Kada je struktura piksela normalno raspoređena u RGB vertikali, efekat prikaza je najbolji i najjasniji. Problem nastaje kada struktura piksela nije u standardnom RGB vertikalnom rasporedu. To dovodi do netačnih vrednosti u podpikselima i rezultuje zamagljenim tekstom i pojavom ivica u boji.

Poseban RGB raspored piksela kod Samsung QD-OLED ekrana

Umesto tradicionalnog RGB vertikalnog rasporeda piksela, Samsung npr. usvaja poseban, trouglasti raspored. Ovo treba da reši problem obruba u boji, ali stvara nove izazove zbog  nejednakog trajanja svetlosnih komponenti.

Naime, radi se o sledećem: svi ekrani u osnovi imaju plavu, crvenu i zelenu boju koje su izrađene od različitih organskih poluprovodničkih materijala i svaka od njih tri ima različiti vek trajanja osvetljenosti. Kombinacijom ove tri osnovne boje u različitim intezitetima stvara se širok spektar boja koje vidimo na ekranu. Samim tim, kada jednoj istekne vek trajanja (najviše plavoj), dolazi do smanjenja osvetljenosti i ekranom dominiraju ostale dve boje.

Upravo zato, Samsung radi na trouglastom rasporedu i većoj gustini piksela na radnoj površini, izbegavajući tradicionalni RGB vertiklani raspored piksela da bi uravnotežio njihov životni vek. To radi tako što povećava povećava površinu piksela materijala sa nižim životnim vekom, da bi smanjio njihovu radnu struju, usporavajući promenu boje uzrokovanu opadanjem svetline jedne od njenih komponenti.

Shodno tome, proizvođači kao što je Samsung moraju da koriste drugačije metode uređenja rasporeda piksela za razliku od vertikalnog, kako bi održali originalnu gustinu piksela i produžili životni vek bojama.

OLED ekrani nisu najpametniji izbor ako dugo radite sa dokumentima

Iako OLED ekrani pružaju brojne prednosti u odnosu na LCD panele, njihov dizajn strukture piksela može uzrokovati manju jasnoću teksta, posebno kod čitanja i rada sa dokumentima.

Odgovor leži u načinu rešavanja ravnoteže veka trajanja boja i rasporedu piksela, a do rešenja tog problema, ovaj tip ekrana možda nije najpametniji izbor ukoliko čitate ili radite sa dokumentima tokom dužeg vremenskog perioda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi