LCD televizori su dostigli svoj vrhunac razvoja

LCD televizori i njihov dalji razvoj je, po svemu sudeći, dostigao svoj vrhunac, otvarajući put OLED tehnologiji da preuzme vodeću ulogu u industriji televizora

LCD televizori su dostigli svoj vrhunac razvoja

Razvoj LCD televizora se završava, dok OLED tehnologija preuzima primat, kaže stručnjak iz industrije. Merck KGaA, glavni dobavljač tečnih kristala za gigante kao što su Samsung i LG, usmerava svoje napore na razvoj novih tehnologija, piše Tom’s Guide.

To, međutim, ne znači da su LED-LCD televizori prošlost. I dalje postoji velika potražnja za ovim pristupačnijim uređajima, što znači da će se oni i dalje proizvoditi. Cena ovih uređaja će najverovatnije nastaviti da opada, ali nemojte očekivati da će ova tehnologija napredovati dalje.

Fokus se sada prebacuje na OLED tehnologiju, tvrdi Bob Rajks, ekspert iz Display Daily. On kaže da su proizvođači tečnih kristala počeli da razvijaju proizvode za druge namene, jer nema zahteva od strane klijenata za dalji razvoj materijala za LCD displeje.

Kompanije se sada okreću razvoju novih, sofisticiranijih vrsta OLED panela: QD-OLED i PHOLED.

QD-OLED paneli kombinuju kvantne tačke (Quantum Dots), tehnologiju koja omogućava živopisnije boje, sa OLED tehnologijom koja pruža dublje crne tonove i bolji kontrast. Samsung i Sony su među vodećima u industriji koji planiraju da koriste QD-OLED panele u svojim najnovijim, visoko-kvalitetnim modelima televizora.

Paralelno sa QD-OLED tehnologijom, razvija se i PHOLED – paneli koji koriste plavi fosforescentni materijal. Ova vrsta OLED panela nudi duži vek trajanja i mogućnost za svetliju sliku u odnosu na tradicionalne OLED panele koji koriste organske materijale.

Pomenuta dva nova tipa OLED panela obećavaju poboljšanja u smislu kvaliteta slike, osvetljenja i životnog veka uređaja. Ukoliko se ova obećanja obistine, televizori sa QD-OLED i PHOLED ekranima mogli bi da postanu novi standard u industriji televizora.

U međuvremenu, najbolji televizori i monitori na tržištu koriste najnoviju OLED tehnologiju. LG je već predstavio svoj G3 OLED televizor koji koristi treću generaciju OLED META tehnologije. Na kraju, iako se era LCD televizora završava, OLED televizori nastavljaju da se unapređuju, obećavajući svetliju budućnost u industriji televizora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi