Canon napravio revolucionarni korak: razvija OLED bez retkih metala

Canon preispituje osnove tehnologije ekrana kroz razvoj OLED materijala koji ne zahtevaju upotrebu retkih metala, najavljujući veliku promenu u industriji

Canon napravio revolucionarni korak: razvija OLED bez retkih metala

Canon je razvio novi materijal koji pokazuje da retki metali nisu neophodni za kreiranje OLED (Organic Light Emitting Diode) panela. Ovaj značajan korak dolazi u trenutku kada Canon smanjuje zavisnost od proizvođača retkih metala, sa ambicioznim planovima za komercijalizaciju ove tehnologije u sledećoj deceniji, piše Nikkei.

Kvantne tačke: Budućnost OLED tehnologije

Novi Canon materijal, poznat kao kvantne tačke (QD), su minijaturne poluprovodničke čestice sa prečnikom od samo jednog nanometra. Kada se ove čestice ozrače svetlošću ili podvrgnu električnoj struji, emituju živopisne boje. Kvantne tačke već poboljšavaju kvalitet slike na premium OLED televizorima, što otvara novu eru za OLED tehnologiju.

Za razliku od konkurencije koja koristi redak metal – indijum, Canon koristi olovo u razvoju novog OLED materijala. Iako je olovo manje izdržljivo od indijuma, Canon je uspeo da stvori hemijski spoj koji je jednako izdržljiv kao indijum, što je značajan iskorak u OLED tehnologiji.

Smanjenje troškova i povećanje pristupačnosti

Uz pomoć Canon OLED materijala bez retkih metala, očekuje se da će cene vrhunskih OLED televizora biti znatno niže. Ova inovacija bi mogla da dovede do šireg prihvatanja OLED tehnologije, što je korak napred u industriji televizora. U budućnosti, Canon pristup proizvodnji OLED panela bez retkih metala bi mogao da promeni način na koji gledamo televiziju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi