Samsung S90C Test - QD-OLED po nižoj ceni

Samsung S90C Test - QD-OLED po nižoj ceni

Na testu nam se našao Samsung S90C - povoljniji od dva ovogodišnja QD-OLED modela kompanije. Kako se pokazao, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Samsung S90C Test – QD-OLED po nižoj ceni

   Pozitivne ocene

   • Kvalitet slike kakav i očekujemo od QD-OLED panela
   • Izvanredne gaming mogućnosti
   • Veoma dobar zvuk 

   Negativne ocene

   • Nešto niže osvetljenje u odnosu na prošlogodišnji S95B

   Povoljniji od dva ovogodišnja QD-OLED Samsung modela koji uz minimalne kompromise uspeva da zadrži ono najbolje sa prošlogodišnjeg S95B TV-a.

   Nakon nekoliko godina stagnacije, a zatim i svega onoga što se dešavalo tokom pandemije, prošla godina je najzad bila izuzetno zanimljiva u industriji velikih ekrana i donela čini se nikad više noviteta u vidu realnih proizvoda. Najprijatnije iznenađenje je nesumnjivo doneo Samsung čija je displej divizija možemo slobodno reći trijumfovala izbacivanjem sopstvenih OLED ekrana u vidu QD-OLED tehnologije. Iznenađenje, jer je ova kompanija dugo bila vrlo glasna u kritikovanju LG OLED tehnologije i ubeđivanja kupaca da je QLED LCD prava stvar.

   A onda smo, u trenutku kada je Samsung već ovladao MicroLED-om, koji je svakako budućnost velikih ekrana, odjednom ipak dobili OLED, istina drugačiji i bolji, koji je u svakom aspektu kvaliteta prikaza bio superioran u odnosu na WOLED panele koji su krasili sve dotadašnje OLED televizore. Tako su svi najbolji TV modeli prošle godine bili bazirani upravo na QD-OLED tehnologiji, kako oni drugih kompanija, tako i Samsungov sopstveni S95B čiju ste recenziju imali prilike da pročitate na našem sajtu i koji je dobio i našu Editor’s Choice nagradu.

   Taj TV je bio vrlo očit izbor za bilo koga ko je želeo vrhunski TV, ali je jedini problem bila njegova visoka cena, odnosno solidno viša od LG OLED modela, zbog čega S95B i nije bio direktan rival C2 koji je verovatno najprodavaniji OLED TV protekle godine.
   Kada je Samsung najavljivao nove modele za ovu godinu, pored S95C koji predstavlja naslednika prošlogodišnjeg modela, najavljen je i S90C, koji bi trebao biti nešto povoljnija, opcija, odnosno TV QD-OLED kvaliteta slike, ali sa pristupačnijom cenom.

   Pitanje koje nam je neizbežno u tom trenutku palo napamet je – gde su zapravo kompromisi koji ovaj model čine povoljnijim i da li je to i dalje onako dobar TV kao S95B? Ovih dana nam se na testu našao 55” model Samsung S90C, pa smo bili u prilici da ga temeljno istestiramo, premerimo i damo odgovor na ovo pitanje.
   No, da krenemo redom.

   Samsung S90C – Dizajn

   Najpre, ono gde se prvenstveno očekuju razlike je svakako u izradi i korišćenim materijalima. Od Samsunga smo imali prilike da vidimo povoljnije, pa čak i neke QLED modele izrađene u potpunosti od plastike i ne baš impresivne čvrstine, ali je dobra vest da kod S90C toga nema i da sam TV zapravo vrlo podseća na S95B. Profil TV-a je impresivno tanak, svega oko 4mm, zahvaljujući činjenici da je panel ubačen u metalna leđa poput nekog unibody tableta.

   Kvalitet izrade je besprekoran i uz teksturu brušenog metala, TV zaista ostavlja izvanredan vizuelni utisak. Poput S95B, na poleđini je tu i skoro identično plastično kućište za elektroniku i konektore, koje takođe ima brušenu teksturu i uz ventilacione otvore duž oboda se odlično uklapa u ceo vizuelni stil ovog modela.

   Ono gde je zapravo glavna razlika u odnosu na S95B je postolje, koje je izvedeno na drugačiji način – lakši za montažu, ali vizuelno možda ne jednako efektno. Ono se sastoji od dve plastične nožice koje se jednostavno ubace na mesta sa zadnje strane, a preko njih ide metalni profil koji služi kao maska i koji se zapravo i vidi sa prednje strane. On je nešto širi nego na prošlogodišnjem modelu i kao i sam okvir panela dosta tamnije nijanse.

   Konektori i gaming

   Na delu sa elektronikom se nalaze i dve sekcije sa konektorima, koje se mogu sakriti iza odvojive maske kako bi sve delovalo urednije. U onoj dostupnoj sa donje strane su dva HDMI porta, optički audio izlaz, LAN port i satelitski i antenski konektori. U bočnoj sekciji za lakši pristup su tu još dva HDMI porta od kojih jedan podržava eARC, i dva USB porta, jedan sa 0.5A, a drugi sa 1A za povezivanje eksternih diskova. Pored ovoga, tu je i odvojeni konektor za CI+ slot adapter koji se dobija u pakovanju.

   Sva četiri HDMI porta na ovom modelu su HDMI 2.1, a tri od njih su obeleženi ikonicom gamepada, označavajući povezivanje u 4K rezoluciji sa osvežavanjem od čak 144Hz. Ono što nas je oduševilo kod S95B po pitanju gaming mogućnosti je prisutno i na S90C, pa je uz igranje u visokoj rezoluciji i sa visokim osvežavanjem, tu i varijabilno osvežavanje koje radi i na Nvidia i AMD grafičkim kartama, kao i Auto Low Latency mod.

   Input lag smo izmerili na 9.5ms u 1080p na 60Hz, a sa višim osvežavanjem i u 4K je još dosta niži. Kada tu dodamo i podršku za HGiG odnosno HDR Gaming i odziv kakav može da pruži samo OLED tehnologija, S90C je zaista izvanredna opcija za gaming na velikom ekranu, baš kao i prošlogodišnji model i nudi veoma dobro iskustvo, praktično bolje od većine vrhunskih gaming monitora koji su trenutno dostupni.

   Samsung S90C – Performanse panela

   Panel kojim je opremljen ovaj model ne donosi nikakva iznenađenja u odnosu na prošlogodišnji model – 4K rezolucija, 144Hz, 10 bita po kanalu boje i naravno Quantum Dot OLED. Prema našim merenjima doduše razlika postoji, a najpre se ogleda u nešto nižoj svetlini, što je način na koji i LG diferencira svoje niže serije, istina kod njih je obično i niže osvežavanje, što je Samsung izbegao, na opštu radost gamera.

   U konkretnim ciframa, umesto preko 1400 nita kod S95B, izmerili smo maksimalnih 1118.6 nita, što jeste dosta manje, oko 20%, ali je i dalje veoma ozbiljno osvetljenje za jedan OLED TV i dovoljno za ubedljiv prikaz HDR sadržaja. Ova svetlina se odnosi na pokrivenost ekrana od 10%, što znači da ćete punu svetlinu imati na manjim detaljima, gde je ona realno i najkorisnija.

   Na 25% maksimalno osvetljenje opada na 550nita, na 50% na 330 dok je na 100% pokrivenosti TV limiter ograničava osvetljenje na maksimalnih 195nita. Dakle, slične brojke kao i kod S95B, izuzev najveće dostižne svetline.

   S90C je i dalje značajno svetliji od LG C2 serije, a šta će doneti ovogodišnji modeli ostaje da vidimo. Najavljeno je da će LG novom tehnologijom bitno podići maksimalnu svetlinu, mada se isto očekuje i od Samsunge ovogodišnje perjanice S95C. U svakom slučaju, biće zanimljivo, a kupci samo mogu da budu na dobitku usled postojanja konkurencije.

   Ono gde je QD-OLED i dalje u prednosti je reprodukcija boja u najsvetlijem delu spektra, gde odsustvo belog piksela znači veće zasićenje boja, pa samim tim i življi prikaz. S90C u tom pogledu ne zaostaje za S95B i prema našim merenjima je u stanju da prikaže odličnih 95.7% DCI-P3 spektra. Zapravo, razlika je oko pola procenta i uzrokovana je pomenutom razlikom u svetlini.

   Kad pominjemo boje, kalibracija na S90C je i bolja nego na prethodnom modelu, sa najboljim prosečnim Delta E odstupanjem od 2.7 izmerenim u Movie i Filmmaker modovima. Vlasnici novijih Samsungovih Galaxy S, Note i Z Flip i Fold modela, kao i iPhone-a mogu čak i kalibrisati ekran putem SmartThings aplikacije i kamere telefona.

   Kvalitet slike i procesiranje

   U praksi, S90C je zaista dobar TV za gledanje HDR sadržaja i iako ne baš jednakih specifikacija, razlika u odnosu na prošlogodišnji model je dovoljno mala da uz nižu cenu ovo bude odlična kupovina. Tim pre što je procesiranje slike tu u vidu onog najboljeg što Samsung ima na raspolaganju, uključujući i Inteligent Mode, odnosno korišćenje veštačke inteligencije za skaliranje slike i kontrolu parametara vezanih za boju, kontrast i osvetljenje.

   Ovaj mod sa svoje dve podopcije će uz dinamički i standardni mod biti zanimljiv onima koji ne mare previše za preciznost prikaza i žele što atraktivniji izgled, dok su za one koji žele prirodnu sliku tu Movie i Filmmaker modovi. Opcija za fino podešavanje slike je prilično, od standardnih podešavanja svetline i boja do unapređenja kontrasta i aktivnog HDR mapiranja koje remapira sadržaje tako da uvek koriste maksimalni dinamički opseg panela.

   Tu je naravno i MEMC, odnosno procesiranje kretanja sa dva slajdera za kontrolu zamućenja i trzanja i Clear Motion opcijom za unapređenje odziva strobovanjem slike, što OLED panelu doduše nije ni potrebno.

   Samsung S90C – Zvuk

   Ono što nas je prijatno iznenadilo je što je zvuk ostao približnog kvaliteta onome što smo čuli na S95B modelu – ne baš isti, ali i dalje jedan od boljih koje ćete sresti na nekom TV-u. Po specifikaciji, u pitanju je 2.1 rešenje umesto 2.2.2 i 40W umesto 60W. Usled reprodukcije niskih frekvencija koja se prostiru prilično nisko, čak do 35Hz, S90C zvuči vrlo ubedljivo i za muziku i za filmove, pa je doživljaj zvuka jednako visok onome što ovaj TV nudi i u pogledu slike.

   Kao kod videa, Inteligent mod je podržan i kod slike, a modova zvuka je samo dva, mada je onima koji žele da eksperimentišu na raspolaganju sedmopojasni ekvilajzer. Što se okružujućeg zvuka tiče, tu je podrška za Dolby Atmos, a za razliku od S95B koji poseduje Samsungovu Object Tracking Sound tehnologiju, S90C dolazi sa njenom Lite verzijom.

   Kako je cilj ove funkcije da zvuk deluje kao da izvire iz dela ekrana na kome se nalazi objekat koji ga proizvodi, pretpostavićemo da je razlika između pune i Lite verzije u manjem broju zvučnika, pri čemu sa 2.1 sistemom softver mora malo više da pretpostavlja nego sa 2.2.2. Ako nas pitate, nije nešto oko čega treba brinuti previše.

   Smart mogućnosti – Tizen OS

   A po pitanju pametnih funkcija S90C ne donosi nikakva iznenađenja, jer pruža sve mogućnosti koje nudi i većina Samsung televizora i pametnih displej uređaja. Kao i drugi ovogodišnji modeli, TV dolazi sa najnovijom Tizen 7.0 platformom, koja se doduše vizuelno ne razlikuje od prethodne 6.5 i mahom nudi identične mogućnosti.

   One su doduše prilično bogate, od povezivanja sa mobilnim uređajima radi deljenja sadržaja, Wireless DeX-a i sličnih funkcija, do bogate selekcije aplikacija. Za Tizen platformu su dostupni praktično svi bitni video i muzički streaming servisi, aplikacije domaćih TV provajdera, kao i razne sportske i informacione aplikacije, pa je najslabija tačka i dalje selekcija zastarelih igara.

   Ipak, kako je podržan i Nvidia GeForce Now, na TV-u se ipak možete lepo naigrati i bez potrebe za računarom ili konzolom – povežete gamepad i to je to. Što se kontrole TV-a tiče, ona je moguća putem mobilnog telefona i SmartThings aplikacije, kao i jednostavnog i vrlo kompaktnog daljinca na kakav smo i navikli od Samsunga.

   U pitanju je poslednja verzija njihovog Premium Smart Solar Remote koji se može puniti sunčevom energijom, WiFi talasima i putem USB-a. Iako je izrađen od plastike i nije najkvalitetniji daljinski koji smo videli od Samsunga, odlično radi posao i zadovoljni smo kvalitetom tastera koji imaju kratak hod sa jasnim klikom.

   Samsung S90C – Utisci

   Sve u svemu, Samsung S90C je veoma dobar TV u svakom pogledu, sa zaista dobrom slikom i zvukom, standardno bogatim pametnim funkcijama i impresivnim gaming performansama. Odluka kompanije da QD-OLED ponudu proširi na još jedan model ove godine je svakako dobar potez i nadamo se će to u perspektivi značiti i još povoljnije opcije za one koji žele OLED TV, a flagship modeli su im van domašaja.

   U trenutku ovog testa se još uvek nije znala cena ovog TV-a na domaćem tržištu, ali sudeći po nekim stranim sajtovima, S90C bi trebao biti nešto povoljniji nego što je to bio S95B kada je krenuo sa prodajom, dok će novi S95C biti nešto skuplji od toga. U stranim prodavnicama je doduše S95B trenutno na priličnim popustima, pa je on realno i bolja kupovina dok god ga ima, naravno pod uslovom da ste na tržištu na kome je to slučaj.

   Deluje da S90C ipak neće biti baš direktan konkurent jeftinijim LG OLED modelima, ali ostaje da vidimo kakve će biti cene novih C3 i G3 kada dođu na tržište, kao i da li će oni moći da se takmiče sa QD-OLED modelima u pogledu performansi. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva godina i najzad prava borba kada su u pitanju OLED televizori.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi