Pametni IBM SSD otkriva i čisti viruse za manje od minut

Novi pametni IBM SSD sa veštačkom inteligencijom otkriva i elimiše ransomver za manje od jednog minuta i tako pravi značajan korak u oblasti sajber bezbednosti

Pametni IBM SSD otkriva i čisti viruse za manje od minut

Kompanija IBM najavila je svoju novu inovaciju i naglasila značaj četvrte generacije FlashCore Module (FCM4) tehnologije, koja je opremljena veštačkom inteligencijom za borbu protiv zlonamernih softvera na SSD, ukljućujući i ransomver. Na ovaj način, pametni IBM SSD svoj napredak najpre ostvaruje kroz ulogu FCM4 u brzom prepoznavanju i reagovanju na sajber bezbednosne pretnje, piše u novoj blog objavi.

Dok su prethodne generacije FCM-a efikasno skenirale dolazne podatke bez uticaja na performanse, FCM4 predstavlja proboj uvodeći veštačku inteligenciju. Konkretno, FCM4 prati statistiku za svaku pojedinačnu I/O operaciju i koristi algoritme mašinskog učenja za identifikaciju pretnji kao što je ransomver i to u periodu manjem od jednog minuta.

Pristup koji ima IBM usklađen je sa drugim SSD memorijskim rešenjima samoprotekcije na tržištu, kao oni koji su razvili Cigent i Phison, zajedno sa raznim metodama hardverske zaštite koje zahtevaju više performansi.

Koristeći parametre kao što su kompresibilnost, slučajnost i entropija, IBM Storage Insights softver može da upozori korisnika na anomalije. FCM4 prikuplja podatke o I/O operacijama u realnom vremenu, koje modeli mašinskog učenja koriste za detektovanje potencijalnih pretnji. Integracija FCM-a sa Storage Defender IBM softverom omogućava veštačkoj inteligenciji otkrivanje pretnji i operacije oporavka i na softverskom i na hardverskom nivou.

Iako je puna primena ovih tehnologija i njihovih raznolikih rezervnih kopija, obnavljanja i zaštitnih funkcija trenutno ograničena na High-end aplikacije, svakodnevni SSD mogao bi u budućnosti da ima korist od takve zaštite. FCM tehnologija kompanije IBM i odgovarajući softver su trenutno direktno usmereni prema poslovnim i profesionalnim korisnicima koji se bave osetljivim ili poverljivim informacijama.

Dramatično ubrzavajući brzinu otkrivanja, eliminacije i popravke štete nastale od ransomvera, IBM pokazuje da veštačka inteligencija i mašinsko učenje može da bude idealan izbor za određene zadatke.

Dok se vode etičke diskusije o generativnoj AI u umetnosti, književnosti, muzici i slično, njena primena u ovom kontekstu ukazuje na poboljšanu bezbednost poslovnih korisnika. Čak i najiskusniji stručanjaci za sajber bezbednost teško bi mogli da detektuju i ublaže ransomver napad u roku od jednog minuta.

Eklatantan primer imamo u bliskom okruženju, tačnije hakerski napad na EPS krajem decembra 2023. godine, o kom su izveštavali skoro svi mediji u državi. Upad u sistem izvršen je ubacivanjem zlonamernog softvera ransomver tipa, koji je bio dizajniran tako da blokira pristup računarskom sistemu, dok se hakerima ne isplati određena svota novca kako bi oni „odblokirali“ sistem.

Ovo može da služi kao opomena za druge državne i privatne gigante, jer je ransomver obično usmeren da napada pojedince, a u slučaju EPS-a je napravio ozbiljan problem u funkcionisanju državnog sistema koji se odrazio i na građane.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi