Hakerski napadi jači nego ikada: kompanije ne mogu da opstanu bez sajber bezbednosnih sistema

Kompanije i biznis uopšte u današnje vreme praktično da ne mogu da opstanu bez podrške sajber bezbednosnih sistema, pošto su hakerski napadi sve češći i jači

Hakerski napadi jači nego ikada: kompanije ne mogu da opstanu bez sajber bezbednosnih sistema

Oslanjanje na informacione tehnologije u poslovanju današnjeg vremena dostiglo je svoj vrhunac, a ujedno sa tim zenit su dostigli i hakerski napadi koji su ne samo češći, već i mnogo jači nego ikada ranije. Zbog toga, sve je teže i praktično nemoguće da bizinis kao takav opstane bez podrške sajber bezbednosnih sistema, koje poslovanje kompanija brane od takvih napada.

Novo istraživanje kompanije Databarracks otkriva da je preko dve trećine, odnosno 68 posto ispitanih IT profesionalaca reklo da ne bi mogli da preživeduže od jednog dana bez svojih sistema za odbranu od hakerskih napada. Ovo je porast od čak 46 posto u odnosu na period od pre samo šest godina.

To predstavlja problem, jer su hakerski napadi porasli uporedo sa ovom zavisnošću, do te mere da su sada vodeći uzrok prekida rada sistema najrazličitijih biznisa, prema odgovorima ispitanika.

Uz to, hakerski napadi i interni propusti u kompanijama u ovom segmentu bili su glavni uzroci gubitka podataka – u meri od 52 posto, što znači da su ispred softverskih i hardverskih kvarova koji su na 42, odnosno 27 procenata. Uostalom, čak 54 posto organizacija reklo je da je doživelo bar neki oblik sajber napada samo tokom prošle godine.

Na osnovu istraživanja, deluje da su ransomver napadi bili najviše remetilački oblik napada na preduzeća tokom prošle godine, sa 37 posto organizacija koje su iskusile barem jedan od njih. To je povećavanje od 15 posto u odnosu na 2022. godinu, a u prilog tome, samo četvrtina ispitanih reklo je da su „veoma sigurni“ u svoju sposobnost odgovora na sajber napade.

Međutim, kada su u pitanju hakerski napadi uopšte, veliki broj organizacija, 82 posto ispitanih, reklo je da je sigurno u svoju sposobnost odbrane, odnosno u sajber bezbednosne sisteme za efikasane odgovore na napade. Ove kompanije su konstantno povećavale svoje budžete za sajber bezbednost od 2017. godine. A prethodne godine, polovina svih kompanija prijavila je povećavanja u troškovima u ovoj oblasti.

Održavanje opreza u vezi sa lancem snabdevanja takođe je bio glavni problem za poslovanje, pri čemu je više od polovine proveravalo svoje ranjivosti. Takvi napadi su prošle godine izazvali široke poremećaje, uključujući i zloglasni hakerski napad u servis za prenos fajlova MOVEit – čije se žrtve još uvek otkrivaju. To sve govori da je u današnje vreme, za uspešan biznis u stvari potrebna i uspešna tehnološka podrška, sa posebnim akcentom na sajber bezbednost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi