Sajber bezbednost ili ekonomski učinak kompanije, šta je važnije?

Sve više direktora kompanija smatra da je lakše boriti se sa recesijom, nego sa ransomware napadima, što stavlja sajber bezbednost na čelo prioriteta

Sajber bezbednost ili ekonomski učinak kompanije, šta je važnije?

Izgleda je postalo lakše nositi se sa rizicima poslovanja koje nosi ekonomska kriza, nego sa sajber pretnjama i napadima, pokazuje novo istraživanje poznate kompanije za sajber bezbednost Palo Alto Networks.

U istraživanju koje je sprovela ova firma, vidi se da sve veći broj izvršnih direktora raznih preduzeća širom sveta kao veću egzistencijalnu pretnju vidi sajber napade nego ekonomsku neizvesnost, prenosi TechRadar.

Anketa koju su sproveli istraživači uključila je dve i po hiljade izvršnih direktora različitih preduzeća iz pet zemalja sa tri kontinenta: Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rezultati pokazuju da se direktori plaše onoga što ne znaju i da mnogi čak i ne misle da su odgovorni za položaj sajber bezbednosti njihove kompanije, ali isto tako je većina uverena da je dobro pripremljena za scenario napada.

Sajber bezbednost donosi nesanicu

Više od pola ispitanika, odnosno 51 procenat smatra da rizici od sajber napada brzo rastu, a da im njihova sposobnost o zadržavanju bezbednosti preduzeća u ovom smislu donosi nesanicu.

Svaki šesti direktor odgovorio je da smatra da u potpunosti razume rizike sa kojima se njihove kompanije suočavaju, što znači da većina uopšte ne zna protiv čega mora da se bori. Čak petina, ili 21 odsto ispitanih kaže da sebe smatraju potpuno odgovornim za bezbednost svoje organizacije, dok 24 posto kaže da je to posao direktora za informisanje, ali da vide sebe donekle odgovornim.

Međutim, velika većina, čak 78 procenata direktora je uvereno u uspešnost planova svojih firmi za zaštitu od pretnji i napada, kao i mogućnost oporavka od posledica hakerskih napada.

Nasuprot tome, samo trećina te grupe je rekla da bi radila sa timovima za incidente u slučaju napada, dok bi čak 34 posto zapravo pristalo na zahteve hakera i platilo bi im otkup.

Ipak, analitičari sajber bezbednosti, digitalni forenzičari kao i državni organi reda su oštro protiv plaćanja otkupnine hakerima i zalažu se za korišćenje rezervnih rešenja u kriznim situacijama. Njihovi apeli dolaze baš zato što plaćanje otkupnine zapravo ne garantuje da će kompanija zaista dobiti nazad svoje podatke, ali i ne isključuje opciju od novog hakerskog napada već sutradan od različite ili čak iste grupe hakera.

Na taj način se samo finansiraju buduće hakerske akcije i pogoršavanje ovog, sve češćeg problema. Uprkos tome, firme i dalje pregovaraju sa hakerima o isplati, jer smatraju da će im to biti najbrži način da nastave poslovanje. To je još jedan pokazatelj da firme smatraju da će se lakše izboriti sa ekonomskim gubitkom nego sa sajber napadom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi