PowerOFF: Ugašeno još 13 DDoS sajtova za iznajmljivanje

U nastavku međunarodne akcije protiv sajber kriminala PowerOFF, američki FBI je uklonio još 13 DDoS sajtova za iznajmljivanje (DDoS for hire)

PowerOFF: Ugašeno još 13 DDoS sajtova za iznajmljivanje

Provajderi ugašenih sajtova za DDoS napade opisali su ih kao usluge koje omogućavaju administratorima običnih sajtova da testiraju izdržljivost i infrastrukturu svojih sajtova. Međutim, ugašeni sajtovi bili su pod pokroviteljstvom ljudi koji su želeli da se osvete web lokacijama koje im se ne sviđaju ili kako bi ih ucenjivali u zamenu za neku uslugu ili novac.

Naime, DDoS napad je skraćenica engleskih reči „Distributed Denial of Service“ koja označava pokušaj da se uz pomoć mreže zaraženih uređaja odnosno “botnetova” napadnuta meta, najčešće sajt, optereti velikim korisničkim saobraćajem koji za posledicu ima njeno obaranje.

Postoje platforme odnosno sajtovi koji iznajmljuju DDoS usluge, koje su u većini zemalja ilegalne, a upravo oni su juče u Americi ponovo ugašeni. Mesečna naknada za ove ilegalne usluge kreće se između deset i 2500 dolara mesečno.

Samo u decembru prošle godine, američki Federalni istražni biro (FBI) u saradnji sa drugim državama ugasio je 48 najpopularnijih sajtova ovog tipa, a barem deset ih se vratilo sa novim domenima, od kojih su mnogi imali slična imena kao prethodnog puta.

„Deset od 13 sada zaplenjenih domena su reinkarnacije usluga koje su zaplenjene tokom prethodne akcije u decembru“, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Nastavak operacije PowerOFF (Isključivanje)

Ovo je nastavak međunarodne operacije za borbu protiv sajber kriminala koja traje još od 2018. godine i dosad je ugašeno više od 50 ovakvih sajtova širom sveta, a zbog korišćenja ovih usluga privedeno je više hiljada ljudi.

U njoj učestvuju američki Federalni istražni biro (FBI), policija Holandije, Nemačke, Poljske kao i Evropska policijska služba (Evropol).

U martu ove godine, britanska policija u saradnji sa drugim državama infiltrirala se u onlajn kriminalno podzemlje tako što je napravila mrežu lažnih DDoS sajtova koji su izgledali kao da nude prave alate i usluge koji omogućavaju sajber kriminalcima da izvrše DDoS napade.

Ipak, nakon što su se korisnici registrovali, umesto da dobiju pristup alatima za napade, na ekranima ih je dočekala stranica sa obaveštenjem da iza sajta stoji policija i da su istražitelji preuzeli njihove podatke, te da će ih ubrzo kontaktirati organi reda.

Tokom 2018. godine policija je ugasila velike svetske servise za unajmljivanje DDoS napada poput WebStressera, a tada su u akciji uhapšena i dva momka iz Srbije za koje se sumnjalo da su administratori jednog od ovih sajtova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi