Sajber napad na brendove Vans, TheNorthFace i druge utiče na kašnjenje narudžbina pred praznike

VF Corporation, vlasnik brendova kao što su Vans i TheNorthFace, pretrpeo je sajber napad sa krađom ličnih podataka zbog koga kasne praznične narudžbine

Sajber napad na brendove Vans, TheNorthFace i druge utiče na kašnjenje narudžbina pred praznike

Američka kompanija VF Corporation, vlasnik brendova kao što su Vans, Supreme i TheNorthFace potvrdila je da je pretrpela sajber napad koji utiče na njenu sposobnost da ispuni porudžbine koje dobija pred praznike, što je jedan od najvećih maloprodajnih događaja u godini. Sajber napad je otkriven još 13. decembra, vidi se u dokumentu koji je kompanija podnela regulatorima, a on podrazumeva i krađu ličnih podataka, što ukazuje na ransomver.

Kao rezultat toga, kompanija navodno i dalje trpi poremećaje u radu, uključujući i isporuku, piše portal TechCrunch. U slučaju da pokušate da naručite nešto sa, na primer, Vans sajta, moguće je da ćete naići na obaveštenje u kom piše da su „zbog poremećaja u logistici, procenjeni datumi isporuke prikazani u procesu plaćanja netačni“. Uz izvinjenje, kompanija kaže da će obavestiti korisnike putem mejl adrese nakon što njihov artikal zaista i pošalje.

VF Corp. je u svom podnesku naveo da su maloprodajne prodavnice kojima posluje širom sveta otvorene, i da potrošači mogu da kupuju dostupnu robu na mreži. Ipak, neizvesno je kada će narudžbine biti isporučene, a portparol kompanije nije dao dodatne informacije.

Osim toga, VF Corporation nije podnela detaljne izveštaje o hakerskom incidentu, niti je saopštila za medije da li je dobila zahtev za otkupninu od strane hakera. To znači da nije poznato na koji je tačno način došlo do kompromitovanja ličnih podataka, kakvi su sve podaci ukradeni i koliko je pojedinaca, što zaposlenih, što klijenata, na ovaj način ugroženo.

Nijedna poznata ransomver hakerska grupa i dalje nije preuzela odgovornost za napad, tako da su u ovom trenutku počinioci i dalje nepoznati. Definitivno je da će ovaj sajber napad imati „materijalni uticaj“ na poslovanje kompanije i njenih brendova, s obzirom na to da je VF Corporation to naglasila u svom regulatornom podnesku.

Zanimljivo je da je kompanija prijavila incident istog dana kada su u SAD na snagu stupila nova pravila američke Komisije za hartije od vrednosti, upravo o otkrivanju povrede podataka. Ova pravila nalažu organizacijama da moraju da prijave hakerske incidente, uključujući krađu podataka, regulatoru za hartije od vrednosti savezne američke vlade i to u roku od četiri radna dana.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. vlado_ns

    Šta se desilo EPS-u?

  2. Zlatan_ibro

    Epsu mislim nista. Mora malo narodu da se plasira nesto da bi se manje vise zaboravili zbog necega

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi