Pametni pištolj prepoznaje lice vlasnika

Pametni pištolj je sposoban da prepozna lice svog vlasnika i tako spreči zloupotrebu vatrenog oružja, a od danas se može naručiti u SAD

Pametni pištolj prepoznaje lice vlasnika

Biofire Tech, kompanija sa sedištem u Koloradu od danas prima narudžbine za pametni pištolj koji je opremljen tehnologijom za prepoznavanje lica. U pitanju je nov izum personalizovanog oružja kojim mogu da pucaju samo ovlašćene osobe.

Pametno oružje je imalo dug razvojni put i ozbiljne izazove tokom procesa razvoja, jer je prototip dva puta omanuo i nije uspeo da opali kada je ranije tokom ove nedelje upriličena demonstracija. Osnivač kompanije i izvršni direktor Kai Kloepfer, rekao je da su softver i elektronika u potpunosti testirani, a kvar se odnosi samo na mehanički pištolj koji je napravljen od predproizvodnih i prototipskih delova.

Ostatak demonstracije pametnog oružja je protekao u najboljem redu. Oružje je uspešno pucalo i čini se da je tehnologija za prepoznavanje lica u potpunosti funkcionalna.

Pametni pištolj neće opaliti bez vlasnika

Biofire pištolj takođe može biti otključan čitačem otiska prsta, jednom od nekoliko sigurnosnih funkcija pametnog pištolja. One su dizajnirane da spreče aktiviranje oružja ukoliko se njime slučajno igraju deca, zatim smanje stopu samoubistva drugih osoba koje se dočepaju oružja, zaštite policiju od otimanja pištolja ili učine izgubljeno i ukradeno oružje potpuno neupotrebljivim.

Prve verzije pištolja od 9 mm koje su spremne za prodaju, mogle bi biti isporučene kupcima koji su ga unapred naručili, već krajem ove godine, a standardni model od 1.499 dolara bi mogao biti dostupan polovinom 2024. godine, saopštio je Biofire.

To bi ga moglo učiniti prvim komercijalno dostupnim pametnim pištoljem u SAD otkako je Armatik nakratko izašao u prodaju 2014. Najmanje dve druge američke kompanije, LodeStar Works i Free State Firearms, takođe pokušavaju da plasiraju pametni pištolj na tržište.

Prilikom demonstracije oružja u sedištu kompanije Biofire u Brumfildu, Kolorado, Klopfer je u početku ispalio metak bez problema i spustio pištolj. Zatim je drugi muškarac, koji nije bio ovlašćen da koristi pištolj, pokušao da puca, ali nije uspeo jer pištolj nije prepoznao njegovo lice, a ni otisak prsta. Tako funkcioniše sigurnosna funkcija na pametnom oružju.

Kloepfer se zatim vratio da ponovo puca. U tom trenutku pištolj je neočekivano zakazao dva puta prilikom okidanja, da bi potom opalio pri narednim pokušajima povlačenja okidača. Zatim je donet još jedan prototip i to oružje je funkcionisalo kako je i planirano, bez ikakvih problema, prenosi Rojters. Mnogi korisnici oružja su prilično skeptični prema tehnologiji pametnog oružja, zabrinuti da će zakazati onda kada je to najpotrebnije – u trenucima samoodbrane. Šta ako baterija zakaže u kritičnom trenutku?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Lepo sa jedne strane, ali ne bih ja njemu poverio svoju bezbednost, a ni bezbednost drugih.
    Zašto?
    Lažni osećaj sigurnosti.
    I mehaničke komponente zakazuju, a kada još dodamo i elektroniku u celu priču.
    Tipa, opustiš se, veruješ da radi posao i ono zakaže baš kad ne treba.
    Zakaže u smislu, ne opali kada treba, opali kada ne treba.
    Poneseš kapu i rukavice, odeš u šetnju, neko te napadne, hoće li te pištolj prepoznati?
    Verovatno postoje rešenja za to, nisam se previše zanimao za tehnologije prepoznavanja lica.
    Jednog dana će verovatno biti standard, ali ne bih da budem beta user, a ni cena nije mala uopšte :D

  2. CountMike

    A kad crkne baterija ? Ili "BSOD, restart to fire again, ha, ha you are dead". Kada je svaki delić sekunde važan jer ko puca prvi on je u prednosti ?

  3. Zakasnela prvoaprilska šala.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi