Pas robot se vraća u policiju Njujorka

Policijska uprava grada Njujorka vraća u funkciju Digidog, četvoronožni pas robot zbog čije je upotrebe pre par godina bila meta kritika.

Pas robot se vraća u policiju Njujorka

Policijska uprava grada Njujorka vraća u funkciju Digidog, četvoronožni pas robot zbog čije je upotrebe pre par godina bila meta kritika. Gradonačelnik Njujorka Erik Adams objavio je vest tokom konferencije za novinare u utorak, ističući da upotreba Digidoga u ovom gradu može spasavati živote.

Digidog, poznat i kao Spot, je daljinski kontrolisan robot napravljen od strane Boston Dynamicsa, koji je u vlasništvu kompanije Hyundai. Dizajniran je da radi u situacijama koje mogu predstavljati opasnost po ljudske živote i pomogne u pregledu opasnih oblasti ili za nadgledanje građevinskih radova. Ipak, Boston Dynamics ističe da se on može koristiti i za javnu bezbednost, što je ono što je NYPD (policija Njujorka) i pokušala pre nego što je javnost naterala da odustane od upotrebe robota.

Tokom 2020. NYPD je upotrebila Digidog za osmatranje u situaciji u kojoj se napadač sa oružjem zabarikadirao unutar zgrade. U 2021. je upotrebljen i nakon prijave upada lopova u nečiji dom, kako bi se videlo šta se u njemu dešava. Nakon intenzivnih kritika protiv upotrebe Digidoga usled zabrinutosti oko nadgledanja i zloupotreba, NYPD je brzo raskinuo ugovor sa Boston Dynamics.

Robot pas, DigiDog ponovo u patroli

Surveillance Technology Oversight Project (STOP), grupa koja se bori protiv upotrebe nadzora na lokalnom i državnom nivou je kritikovala novu odluku gradonačelnika Adamsa. “NYPD pretvara lošu naučnu fantastiku u još gore policajce”, rekao je u izjavi Albert Fox Kan, izvršni direktor STOP-a. “Njujork zaslužuje pravu bezbednost, ne lošu kopiju Robokapa. Trošenje javnog novca za kršenje privatnosti Njujorčana je vrlo opasno”.

Kako prenosi New York Times, Gradski zvaničnici navode da će NYPD nabaviti dva psa robota za 750,000 dolara, kao i da će oni biti upotrebljavani isključivo u situacijama opasnim po život, poput bombaških pretnji.
“Verujem da je tehnologija tu i da je se ne trebamo plašiti”, rekao je gradonačelnik Adams tokom pres konferencije.

Ponovna nabavka Digidoga pokreće pitanja o trošenju javnih fondova, kao i efekta koji roboti opremljeni kamerama mogu imati na privatnost i javnu bezbednost. Još uvek nije bilo slučajeva u kojima je Digidog upotrebljen kao oružje, a tako nešto bi bilo i u suprotnosti sa uslovima korišćenja koje propisuje Boston Dynamics.

Zanimljivo je da Digidog nije jedina nova tehnologija koju će koristiti NYPD. Tu je i Guardian HX kompanije StarChase, lanser koji se može koristiti iz ruke ili montirati na vozilo, a koji ispaljuje tagove za GPS praćenje na vozila za kojima je aktivna potera. Takođe, tu je i K5 ASR, mašina kompanije Knightscope koja se opisuje kao “potpuno autonomni robot za bezbednost napolju”, a koga će NYPD koristiti za prikupljanje informacija.

Komesarka njujorške policije Kišant Suvel rekla je tokom konferencije da će upotreba ovih tehnologija od strane NYPD biti “transparentna, konzistentna i uvek u saradnji sa ljudima kojima policija služi”. Ona je dodala da Digidog i K5 ASR neće koristiti tehnologije za prepoznavanje lica. Stanovnici Njujorka će sva tri uređaja moći da vide na Tajms Skveru, a prema rečima gradonačelnika, ovo je samo početak transformacije javne bezbednosti u ovom gradu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi