Peščane baterije za daljinsko grejanje dobijaju investiciju vrednu 7,6 miliona evra

Finski startap Polar Night Energy osigurao je 7,6 miliona evra za razvoj peščane baterije, koja može da obezbedi grejanje manjeg grada do pet hiljada stanovnika

Peščane baterije za daljinsko grejanje dobijaju investiciju vrednu 7,6 miliona evra

Inovativna tehnologija koju razvija Polar Night Energy startap kompanija mogla bi da greje omanji grad veličine do pet hiljada stanovnika tokom mesec dana  – u pitanju su peščane baterije koje to mogu da urade navodno bez dodatnog punjenja. Ova inovacija predstavlja novo dostignuće u skladištenju energije.

Startap radi na izgradnji ogromne baterije za grad Pornainen u južnom delu Finske. Sistem bi trebalo da omogući gradu da smanji upotrebu nafte u mreži daljinskog grejanja i tako smanji emisiju gasova staklene bašte za 70 posto.

Marku Ilonen, jedan od osnivača kompanije Polar Night Energy, izrazio je oduševljenje zbog ovog finansijskog podstreka, posebno u svetlu izazova u prikupljanju sredstava koji su se pojavili u nedavnim vremenima.

Postoji veliko interesovanje za naš rad, a investitori su prepoznali naš potencijal”, rekao je nedavno Ilonen, a vest prenosi TNW. Najveći deo finansiranja obezbedio je južnoafrički milijarder Džonatan Openhajmer. Polar Night Energy usmeriće sredstva u istraživanje i razvoj, širiće svoj tim i istraživati nove lokacije za izgradnju više peščanih baterija.

Kako funkcionišu peščane baterije?

Peščane baterije se pune kada ima obnovljive energije u izobilju – kada je vetrovit ili sunčan dan. Čista električna energija dobijena na taj način pokreće grejač koji šalje vreli vazduh kroz splet cevi u ogromnu, izolovanu „bačvu” peska i tako ga zagreva na 600 stepeni Celzijusa. Ova energija može da se čuva nedeljama ili čak mesecima bez ikakvih gubitaka. Kada je potrebno, baterija ispušta topli vazduh po zahtevu – zagreva vodu u mreži daljinskog grejanja. Ovo može da obezbedi toplotu domaćinstvima, fabrikama, pa čak i bazenima.

Sam projekat i izgradnja baterije u gradiću Pornainen treba da traje 13 meseci. Baterija će biti  visoka 13 i široka 15 metara. Sa izlaznom snagom od 100 MWh, Polar Night Energy procenjuje da će baterija moći da greje ceo grad Pornainen nedelju dana zimi ili ceo mesec leti, kada je potražnja za toplotom manja. Nova baterija biće 10 puta veća od pilot baterije koja je lansirana 2022. godine. 

Alternativa litijum-jonskim baterijama

Najbolja stvar kod peščanih baterija je njihova jednostavnost. Polar Night Energy kaže da se njen sistem može izgraditi korišćenjem standardnih komponenti koji su na tržištu. Za razliku od litijum-jonskih baterija koje se oslanjaju na minerale koji se teško iskopavaju, peščane baterije koriste „prljavštinu”.

Konkretno, peščana baterija biće napunjena sapunicom drobljenog  kamena, dobijenim kao nusproizvod građevinske industrije. Polar Night Energy tvrdi da peščane baterije rade sa bilo kojim materijalom nalik pesku koji ima dovoljno veliku gustinu.

Još jedna prednost u odnosu na litijum-jonske baterije je ta što peščane baterije mogu da skladište energiju nedeljama i mesecima umesto satima i danima, dok se njihov kapacitet skladištenja ne smanjuje tokom vremena.

Međutim, za razliku od konvencionalnih baterija, peščane su pogodne samo za grejanje, a ne za proizvodnju električne energije. Dok tehnički možete koristiti toplu paru za pogon turbine i proizvodnju energije, ovo bi drastično smanjilo ukupnu efikasnost. Ovaj sistem zaista funkcioniše samo u sistemima centralnog, daljinskog grejanja, koji se, iako uobičajeni u Evropi, ne nalaze svuda.

Ipak, sistemi daljinskog grejanja predstavljaju ogromno, uglavnom neiskorišćeno tržište. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), grejanje čini oko polovine ukupne potrošnje energije. U Evropi, većina ove toplote dolazi iz sagorevanja prirodnog gasa, nafte i drveta.

Samo u Pornainenu peščana baterija potpuno bi trebalo da eliminiše upotrebu nafte za grejanje, uz smanjenje potrošnje drveta za grejanje od 60 posto. Ovaj napredak dolazi iz sistema za koji kompanija tvrdi da može obezbediti energiju po ceni od 10 evra za kilovat-sat.

Za  evropske gradove, posebno one koji imaju veliki broj obnovljivih izvora energije, ova priča izgleda kao obećavajuća opcija. Uz dalji razvoj ideje i plana o proizvodnji, peščane baterije mogu da postanu značajne za skladištenje energije, zajedno sa drugim opcijama kao što su litijum-jonske i gravitacione baterije, i energijom koja se dobija iz hidroelektrana. Ne treba zaboraviti da bi se smanjila i potreba za „CO2 kupolama” koje skladište višak ugljen-dioksida i time doprinose zaštiti čovekove okoline.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi