PillBot, revolucionarni medicinski robot kojeg možete progutati

PillBot, robot koji se može progutati, uskoro ulazi u klinička ispitivanja sa ciljem komercijalnog lansiranja do 2026. godine.

PillBot, revolucionarni medicinski robot kojeg možete progutati

PillBot je jedan komadić tehnologije koji bi mogao pružiti uvid u zdravlje vašeg gastrointestinalnog sistema uskoro će biti komercijalno lansiran.

Ti mali roboti, zvani PillBot, ulaze u klinička ispitivanja u nadi da će proći FDA reviziju. Ako budu uspešni, mogli bi biti komercijalno lansirani već 2026. godine.

Šta je PillBot?

PillBot je robot koji se može progutati, razvijen od strane kompanije Endiatx, koji bi izvodio neinvazivne endoskopije koristeći kamere i senzore.

„Zamenjuje gornju endoskopiju (EGD) omogućavajući lekarima da brzo pogledaju unutar stomaka tokom telemedicinskog poziva,“ piše na sajtu Endiatx-a.

Kao „pokretno oko u stomaku“, robotska pilula bi pomogla lekarima da odrade pregled unutrašnjosti bez sedacije i uz minimalno gladovanje pacijenta.

Kako PillBot funkcioniše?

Nakon što se proguta PillBot, robot se kreće po telu koristeći „patentirani multipump jet pogon“ koji daljinski kontrolišu lekari. Direktan prenos video signala iznutra, osvetljen robotovim LED sistemom, se zatim čuva za kasniju analizu uz pomoć AI.

CEO Torrey Smith je pokazao proces u demonstracijama, lično gutajući PillBot više od 40 puta.

PillBot se isključuje i prolazi kroz gastrointestinalni sistem u roku od 24 sata od gutanja.

Do sada je Endiatx prikupio 7 miliona dolara finansiranja, rekao je Smith za VentureBeat.

„Može prenositi video visoke rezolucije pri 2,3 megapiksela u sekundi, a planiramo da učetvorostručimo kvalitet videa uskoro,“ rekao je Smith za VentureBeat.

Koliko bi PillBotovi koštali?

Endiatx želi da njihovi mini roboti budu lako dostupni i pristupačni, sa potencijalnim kupovinama bez recepta po ceni od otprilike 50 dolara po PillBot-u.

Sledeći poduhvat kompanije mogao bi biti PillSurgeon, proširenje PillBot-a sa alatima za uklanjanje polipa, prikupljanje uzoraka mikrobioma, zaustavljanje krvarenja i izvođenje biopsija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. В.и.к.т.о.р

    "CEO Torrey Smith je pokazao proces u demonstracijama, lično gutajući PillBot više od 40 puta."

    Какав херој! Ја не би прогутао исти два пута.

  2. bane1978

    Kralju :)

  3. Vesely.24

    Endoskopske kapsule već postoje, čak se i kod nas mogu uraditi pregledi kapsulom. Bolje rezultate daju klasične gastroenterološke dijagnostičke metode.

  4. tozovac

    Ускоро ће нанороботи да се крећу нашим крвотоком и да нас на ћелијском нивоу поправљају и спречавају старење.
    I'm in. 😎

  5. Ne vidim baš neku veliku svrhu gutanja ove kamerice, ipak uglavnom treba uzeti i biopsiju a to ova kamerica ne može, i dalje ostaje ne zamenjiva gastroskopija i kolonoskopija...

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi