Qualcomm donosi iSIM kao zamenu za eSIM

Nismo ni eSIM još počeli da koristimo kako treba, a već dolazi iSIM koji bi ovaj standard u cvetu mladosti trebao poslati u penziju.

Qualcomm donosi iSIM kao zamenu za eSIM

SIM, eSIM, iSIM … evolucija mobilnih tehnologija ne pokazuje znake zaustavljanja. Iako većina nas i dalje koristi fizičke SIM kartice, eSIM je već dugo prisutan kao način da ostvarite vezu bez potrebe za fizičkom karticom.

eSIM je znatno elegantnije rešenje koje pogotovo olakšava stvari kada putujete u inostranstvo i želite da promenite operatera dok ste u pokretu. I dok se kod nas ni eSim nije propisno zapatio, Qualcomm već donosi tehnologiju koja bi i ovaj standard trebala poslati u penziju.

Naime, kako javlja Android Authority, popularni proizvođač čipova je u svoju Snapdragon 8 Gen 2 platformu ugradio iSIM, odnosno “Integrated SIM” funkcionalnost. Ovaj novi vid zamene za tradicionalni SIM promenu operatera čini još lakšim i bržim.

Za razliku od eSIM standarda, iSIM se nalazi unutar samog procesora, odnosno čipseta. U praksi to znači da ovaj standard ne zahteva nikakvo dodatno zauzeće prostora u poređenju sa tradicionalnim SIM karticama, pa čak i eSim standardom.

Qualcomm tvrdi da ovo smanjuje troškove proizvodnje, kao i unapređuje efikasnost za proizvođače mobilnih telefona, a ujedno im i omogućuje da proizvedu još kompaktnije uređaje. Uz to, iSIM ima i manju potrošnju energije u odnosu na eSIM, što ga čini idealnim za “Internet of Things” uređaje, tvrde u kompaniji Thales, koja je bila partner Qualcomma pri razvoju ove tehnologije.

iSIM podržava iste visoke bezbednosne standarde kao i poslednja generacija eSIM-a. U kompaniji Qualcomm predviđaju da će globalne isporuke iSIM-a dostići 300 miliona do 2027. godine, što bi bio udeo od 19% svih eSIM isporuka.

“Paralelno sa sve popularnijim eSIM-om, Thales 5G iSIM pruža proizvođačima uređaja i mobilnim operaterima još veću slobodu da svojim korisnicima omoguće najjednostavnije povezivanje i lakšu dostupnost svojih usluga” rekao je Guillaume Lafaix, potpredsednik integrisanih proizvoda u Thales Mobile and Connectivity Solutions.

Qualcomm još uvek nije potvrdio da li su postojeći Snapdragon 8 Gen 2 telefoni poput Galaxy S23 serije takođe iSIM kompatibilni. U kompaniji Thales je doduše rečeno da će iSIM najpre biti dostupan u modelima visoke klase, ali se naknadno spustiti i u telefone srednje i niže klase, kao i nosive uređaje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi