Raketa Arijana 6 treba da vrati Evropu na svemirski put naredne godine

Evropska svemirska agencija najavila je da će raketa Arijana 6 (Ariane 6) imati debi lansiranje u svemir sredinom 2024. godine, nakon što je nedavno prošla test

Raketa Arijana 6 treba da vrati Evropu na svemirski put naredne godine

Nakon uspešnog testiranja punjenja gorivom, u doslovnom prevodu testa „vatrenim plamenom“ (hot-fire test) 23. novembra ove godine u evropskoj svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani, raketa Arijana 6 dobiće i svoj zvanični debi lansiranja u svemir tokom sledeće godine. To je najavio direktor Evropske svemirske agencije Jozef Ašbaher, što znači da se Evropa vraća na svoj, trenutno poljuljani, svemirski put od sledeće godine.

Engleski izraz hot-fire test odnosi se na činjenicu da je motor pokrenut svojim pogonskim gorivom, stvarajući sagorevanje i izduvne gasove. Jedina razlika u odnosu na stvarno lansiranje u svemir je ta što se pomoćni motori ne pale, što raketu čvrsto drži na zemlji.

S obzirom na poslednji završeni test, raketa Arijana 6 je prošla kroz neophodne probe potrebne za kvalifikaciju“, izjavio je Ašbaher na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter. „Potvrdili smo naše modele, povećali znanje o operacijama i sada smo sigurni za naš prvi period lansiranja novog teškog nosača Evrope“, napisao je on.

Iako inauguracioni let neće nositi velike terete u orbitu, prevoziće nekoliko manjih satelita. Ako taj lansiranje bude uspešno, kompanija koja je razvila raketu, Arianespace, planira drugo lansiranje kasnije tokom godine. Na tom drugom lansiranju prenosiće izviđački satelit CSO-3 za francusku vojsku, izjavio je izvršni direktor kompanije Stefan Izrael na konferenciji za novinare, preneo je TheNextWeb.

Nakon toga, raketa Arijana 6 biće angažovana u sprovođenju što više letova. Dugoročni cilj je lansiranje rakete u svemir devet do deset puta godišnje, izjavio je Izrael. To bi podrazumevalo 18 lansiranja za Amazon projekat širokopojasne mega-konstelacije „Kuiper“.

Arijana 6 trebalo je prvi put da ode u svemir još pre četiri godine. Međutim, raketa je doživela niz odlaganja koja se pripisuju tehničkim problemima, pandemiji virusa COVID-19 i promenama u dizajnu.

S obzirom na to da je njen prethodnik, raketa Arijana 5 zvanično penzionisana, a italijanska raketa Vega C je prizemljena nakon neuspešnog lansiranja u decembru, Evropa trenutno nema nezavisni pristup svemiru za satelite. S tim u skladu, dobra vest je da raketa Arijana 6 ide prema lansiranju za oko šest meseci, ukoliko sve bude išlo prema planu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi