Robopas je novi CERN robot koji otkriva curenje radijacije u složenim eksperimentalnim područjima

Test zaštite od radijacije uspešno je završio novi CERN robot koji liči na psa, na takozvanoj Severnoj zoni, najvećoj eksperimentalnoj zoni istraživačkog centra

Robopas je novi CERN robot koji otkriva curenje radijacije u složenim eksperimentalnim područjima

Naučnici iz Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) testiraju novu vrstu robota koja bi trebalo da identifikuje potencijalna curenja radijacije u okruženjima koja su izazovna za navigaciju, kako za ljude, tako i za druge robote iz centra. Novi CERN robot koji liči na psa ili neku sličnu četvoronožnu životinju, uspešno je završio jedan od testova za zaštitu od radijacije u takozvanoj Severnoj zoni, što predstavlja najveću eksperimentalnu oblast centra.

 „U ovoj oblasti na podu postoje veliki snopovi labavih žica i cevi koje klize i pomeraju se, što ih čini neprohodnim za robote na točkovima, a teško su prohodni i za ljude“, kaže Kris Mekgrejvi, inženjer robotike za sajt CERN organizacije.

Tim koji stoji iza ovog projekta sada razvija napredne kontrolne algoritme kako bi omogućio naučnicima da dugoročno koriste robota u eksperimentalnim pećinama, kao što je ALICE detektor, koji je posvećen fizici teških jona.

Vremenom, „robopsi“ kao što je novi CERN robot će moći da se kreću skoro celom površinom eksperimentalnih pećina. Na taj način, moći će da prate stanje pećina, uslove u okruženju, kao i potencijalna curenja vode, požare ili druge propuste.

U video snimku u nastavku možete videti robota u akciji:

Organizacija CERN već ima dugu istoriju korišćenja robota, uključujući tri vrste mehaničkih pomagača.

U pitanju su: CERNbot, modularna platforma sa rukama za popravke, održavanje i inspekciju; CRANEbot, dizajniran za instalaciju i održavanje opreme u visokoradijacionim područjima  i Train Inspection Monorail (TIM), koji može da nadgleda i putuje unutar tunela Velikog hadronskog sudarača (LHC) koji predstavlja najveći akcelerator čestica na svetu.

Međutim, pošto nijedan od ovih robota ne može da pristupi zatrpanim ili kompleksnim područjima pećina, novi robopsi mogu da prikupe vredne podatke za rad mašina – što predstavlja novu eru za inspekciju i nadgledanje laboratorijske opreme visoke vrednosti, ali i visokog rizika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi