Solid State zvučnici menjaju tržište slušalica

Solid state tehnologija nakon revolucije koju je donela u domenu diskova obećava krupne promene i kada su u pitanju solid state zvučnici i slušalice

Solid State zvučnici menjaju tržište slušalica

Solid state diskovi su transformisali skladištenje podataka na računarima, nudeći bolje performanse, veću pouzdanost i više podataka na istom fizičkom prostoru. Iako sve primene ove tehnologije nisu u fokusu javnosti, ona ima uticaja i u drugim sektorima poput kondenzatorskih mikrofona, gde je omogućila manje dimenzije i mogućnost integracije sa drugim uređajima, uz to – bolje i jeftinije. Ovoga puta to su solid state zvučnici.

Kompanija xMEMS Labs je u utorak predstavila prve solid state zvučnike na svetu – minijaturne uređaje koji bi trebali zameniti navoje žice i magnete koji su činili osnov tehnologije zvučnika već preko sto godina.

U imenu kompanije se zapravo krije i način funkcionisanja ove tehnologije jer MEMS označava “Micro-electrical mechanical systems” odnosno mikro elektro-mehanički sistem” koji koristi piezo elemente kako bi pretvorio električni signal u mehanički pokret. Upravo ova tehnologija kompanije je pre više godina napravila malu revoluciju u inkjet štampi u pogledu fine kontrole prskanja mikro kapi iz glave štampača.

Ovog puta, xMEMS koristi sličan princip kako bi u vaše uši isporučio zvuk i to u tri različita modela. Prema rečima predatavnika kompanije, zvučnik nazvan The Cowell je najmanji solid state mikro zvučnik na svetu, Montara Plus je model sa najvećom glasnoćom, a Skyline DynamicVent poseduje proreze kako bi se omogućila napredna tehnologija adaptivne redukcije buke koja slušaoca potpuno odvaja od okoline.

Sajt TechRadar je bio u prilici da isproba demo uređaje i o njima priča sa potpredsednikom za marketing i razvoj poslovanja xMEMS-a Majkom Hausholderom. Prototipi izgledaju kao malo grublje verzije bubica koje svakodnevno koristimo, ali prema rečima TechRadar-a, zvuče zaista neverovatno.

Ovo se postiže upotrebom vrlo tankog piezo sloja za pretvaranje zvuka u pokret, umesto tradicionalnog navoja i magneta, ali i upotrebom silicijumske umesto papirne ili plastične membrane. Rezultat je 40% manji i 90% lakši zvučnik, koji je bez pokretnih delova, pa samim tim i daleko trajniji i izdržljiviji. “Solid state će promeniti sve” tvrdi Hausholder.

Novi solid state zvučnici podržavaju zvuk visoke rezolucije i dolaze sa audiofilskim specifikacijama, nudeći visok nivo detalja. Ako vam sve ovo zvuči interesantno, na proizvode bazirane na ovoj tehnologiji ćete ipak morati da malo pričekate. U xMEMS tvrde da komponente za izradu već pristižu, a gotovi proizvodi se na tržištu očekuju krajem godine i to u cenovnom rangu ispod 200 USD, što zvuči jako dobro za obećani profesionalni nivo kvaliteta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi