Sony i Honda predstavili svoj zajednički električni automobil - Afeela

Kompanije Sony i Honda su se udružile sa ciljem da novi Afeela model stigne na tržište Severne Amerike do 2026. godine, nakon čega i u Japan i Evropu.

Kompanije Sony i Honda iznenadili su neočekivanim predstavljanjem prototipa električnog automobila na CES 2023. Kako kompanije kažu, nova serija automobila pod nazivom Afeela pojaviće se na tržištu Severne Amerike 2026. godine, pa zatim u Japanu i Evropi, prenosi The Verge.

Još uvek nije poznato mnogo u vezi sa novim automobilom, ali jedan od predstavnika ove saradnje prenosi da će zasigurno biti iskorišćeno znanje kompanije Sony u polju veštačke inteligencije, sistema zabave kao i virtuelne realnosti kako bi bio predstavljen nesvakidašnji električni automobil.

Preko 40 senzora, uključujući kamere, radare i LiDAR senzore, biće postavljeno po celoj spoljašnjosti kako bi se automobil mogao precizno i samostalno kretati, bez upravljanja.

Kompanija Sony već je predstavila potpuno drugačiji prototip

Sony je na CES sajmu pre tri godine predstavio automobil koji nimalo ne podseća na Afeela model. Novi električni automobil je sedan, sa svetlom koje se proteže čitavom širinom prednjeg dela, potpuno zatvorenom rešetkom, kao i sa visoko reflektujućim crnim krovom. Sudeći po komentarima novi prototip izgleda kao kombinacija Porsche 911 i Lucid Air automobila.

Cena automobila još uvek je nepoznata, ali se očekuje da bude u rangu modela premium proizvođača kao što su Mercedes-Benz, BMW, Volvo i Audi. Sony takođe napominje da će softver koji bude došao sa automobilom posedovati sistem pretplate, slično kao što je i najavio BMW, iza kojeg će određene funkcionalnosti biti zaključane.

Sony gleda električne automobile kao platformu za sopstvenu tehnologiju

Sony će planira da u auto integriše PS5 konzolu, što znači da električna vozila vidi kao platformu za razvijanje buduće, kao i popularizovanje grane tehnologije kojoj već pripada. Naravno, ulazak u automobilsku industriju nimalo nije lak, pogotovo kada to radi neko ko nema iskustva u toj oblasti. Zato je tu Honda, kompanija koja već ima sopstvenu liniju električnih vozila, zahvaljujući kojoj su šanse za novčanim gubitkom Sony kompanije manje nego ikad.

Qualcomm Snapdragon

Pored svoje, Afeela koristi nedavno predstavljeni Qualcomm Snapdragon Ride Flex čipset koji je zadužen i za asistenciju u vožnji i za elemente unutrašnjosti kabine, uključujući i takozvani „infotainment“ sistem. Ove funkcije su pre bile dodeljene različitim čipovima, da bi sada novi Ride Flex preuzeo većinu, čime se značajno smanjuje kompleksnost instalacije, ali i troškovi.

Sony CES 2023 konferencija

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi