SpaceX lansira prvu privatnu misiju sa astronautima Polaris Dawn

Prvobitno je lansiranje bilo zakazano za 31. jul, ali je misija odložena jer je SpaceX odlučio da priorititet da NASA-inoj Crew-9 misiji. Polaris Dawn je sada odobrena za lansiranje

SpaceX lansira prvu privatnu misiju sa astronautima Polaris Dawn

SpaceX-ova dugo očekivana privatna misija ima novi datum lansiranja. Nazvana Polaris Dawn, misija je planirana za lansiranje najranije 26. avgusta, objavljeno je danas iz kompanije. Tačno vreme lansiranja biće objavljeno nekoliko dana pre polaska.

Prvobitno je lansiranje bilo zakazano za 31. jul, ali je misija odložena jer je SpaceX odlučio da priorititet da NASA-inoj Crew-9 misiji. Polaris Dawn je sada odobrena za lansiranje pošto je Crew-9 odložen za 24. septembar.

Kao deo Polaris programa, četvoro članova posade – Jared Isaacman, Scott Poteet, Sarah Gillis i Anna Menon – provešće pet dana u Zemljinoj orbiti. SpaceX-ova Dragon svemirska letelica, sa četvoro astronauta, popeće se na visinu od 700 km, što je najviše što su ljudi ikada leteli u orbitalnoj misiji.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Misijom komanduje Isaacman, koji takođe finansira Polaris Program. Poteet će pilotirati Dragon kapsulom, dok će SpaceX inženjeri Gillis i Menon služiti kao specijalisti misije.

Tokom Polaris Dawn misije, videćemo i prvu privatnu svemirsku šetnju. SpaceX je čak dizajnirao nova odela koja će četvoro astronauta nositi za ovaj zadatak. Tim će takođe testirati Starlink-ov laserski komunikacioni sistem po prvi put.

Polaris Dawn je prva od tri misije planirane u okviru Polaris Programa. Zanimljivo je da će se finalna misija lansirati na Starship letelici sa astronautima kasnije tokom ove decenije. Vremenski okvir je nejasan zbog sporog razvoja Starship-a, što je čak odložilo NASA-inu Artemis III misiju za 2027. godinu, piše Mashable.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi