SpaceX se sprema da lansira 30.000 novih Starlink satelita u Zemljinu orbitu, kako bi omogućio gigabitne internet brzine

SpaceX traži dozvolu za korišćenje šireg radio spektra i niže orbite kako bi unapredila svoju mrežu i pružila brži internet korisnicima širom sveta

SpaceX se sprema da lansira 30.000 novih Starlink satelita u Zemljinu orbitu, kako bi omogućio gigabitne internet brzine

SpaceX je podneo novi zahtev američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) kako bi dobio odobrenje za rad skoro 30.000 novih Starlink satelita u Zemljinoj orbiti. Kompanija planira unapređenje svoje mreže kako bi omogućila gigabitne brzine interneta korisnicima širom sveta.

Prošlog petka, SpaceX je podneo FCC zahtev za modifikaciju druge generacije Starlink mreže, tražeći dodatni radio spektar i niže orbite satelita. Plan uključuje korišćenje E-band frekvencija i rad satelita u opsegu od 530 do 480 kilometara iznad Zemlje.

Danas je kompanija podnela još jedan zahtev, tražeći širi spektar frekvencija i niže orbite. Takođe, traži odobrenje za lansiranje do 29.988 satelita, što odgovara inicijalnom zahtevu za drugu generaciju Starlink mreže, iako je FCC prethodno odobrio lansiranje samo 7.500 satelita.

Prema SpaceX-u, ove promene će omogućiti gigabitne internet brzine, malo kašnjenje u odzivu i široku mobilnu povezanost, kako u SAD-u, tako i u svetu. Planiraju da smanje orbitu na opseg između 340 i 365 kilometara, što bi moglo smanjiti latenciju ispod 20 milisekundi.

SpaceX takođe traži pristup frekvencijama L, S, Ku, Ka, V i W-pojasa frekvencija kako bi poboljšali brzinu preuzimanja i otpremanja podataka. Kompanija planira lansiranje naprednijih V3 Starlink satelita koristeći svoj Starship raketni sistem.

Dok SpaceX tvrdi da ove nadogradnje neće ometati druge mreže, moguće je da će se rivali usprotiviti, kao što su to činili u prethodnim FCC zahtevima za dozvole, prenosi PCMag.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi