Radio astronomi upozoravaju na opasnost od SpaceX Cellular Starlink tehnologije

Radio astronomi su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog ometanja i oštećenja opreme za radio astronomiju koje bi moglo nastati zbog satelita za mobilnu telefoniju kompanija SpaceX i AST SpaceMobile

Radio astronomi upozoravaju na opasnost od SpaceX Cellular Starlink tehnologije

Kompanije SpaceX i AST SpaceMobile pružaju uslugu i infrastrukturu za satelitsku vezu pametnih telefona, što naučnici smatraju da itekako može ugroziti rad radio astronomije ukidanjem zona radio tišine.

Prema Catherine Lovekin, vanrednoj profesorki fizike na Univerzitetu Mount Allison, direktna komunikacija između satelita i mobilnih uređaja mogla bi u značajnoj meri smanjiti efikasnost postojećih radio teleskopa. Naučnici i grupe apeliraju na FCC da reguliše rad ovih satelita kako bi zaštitili opremu za radio astronomiju od smetnji.

SpaceX sateliti mogu da oštete skupe radio teleskope

SpaceX i AST SpaceMobile planiraju lansiranje na stotine satelita kako bi pružili odgovarajuću infrastrukturu povezivanja za operatere kao što su T-Mobile i AT&T, omogućavajući im da opsluže korisnike u područjima bez signala. Međutim, astronomska zajednica upozorava da stalne radio smetnje od ovolikog broja satelita predstavljaju “egzistencijalnu pretnju” za radio astronomiju.

Američko astronomsko društvo, koje broji preko 7700 članova, upozorilo je FCC da su važna otkrića u radio astronomiji ostvarena zahvaljujući neometanom pristupu širokom radio spektru. Međutim, sa stalnim smetnjama od satelitskih prenosa, astronomska istraživanja će biti moguća samo u ograničenom delu spektra, što će značajno ograničiti potencijal za nova otkrića.

U martu, FCC je odobrio nova pravila koja omogućavaju satelitskim provajderima da pružaju povezivanje sa potrošačkim telefonima, ali je bio svestan problema sa smetnjama, uključujući i one u radio astronomiji. Nacionalna naučna fondacija je mesec dana ranije izdala dokument koji je proučavao ovo pitanje, navodeći da preliminarna analiza ukazuje na značajne uticaje na sisteme radio astronomije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

NSF je upozorio da radio signali sa satelita mogu čak oštetiti radio astronomski hardver ako predajnik satelita prođe direktno ispred prijemnika. Iako je moguće da se šteta može ublažiti pažljivom koordinacijom i izborom pokrivenosti širine pojasa u kome se emituju radio talasi i nivoa snage predajnika, NSF je zaključio da će radio astronomija biti negativno pogođena u bilo kojem scenariju implementacije ovih satelitskih sistema.

Naučnici upozoravaju da će stalne smetnje od satelitskih prenosa onemogućiti radio astronomiju. FCC je odobrio nova pravila za satelitsko povezivanje mobilnih telefona pojedinačnih krajnjih korisnika, svesni problema smetnji. NSF je ukazao na značajan uticaj na radio astronomiju. Astronomi traže od FCC-a da kompanije dokažu da njihove tehnologije neće uzrokovati smetnje pre zvaničnog komercijalnog odobrenja, prenosi PC Magazin.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi