Starlink pušta u rad Direct-To-Cell, svoju uslugu direktnog pristupa mobilnim telefonima

Kompanija Starlink će 29. decembra raketom Falcon 9 B5 lansirati novu grupu satelita pod oznakom 7-9 i već istog dana omogućiti svoju uslugu direktnog pristupa LTE mobilnim telefonima.

Starlink pušta u rad Direct-To-Cell, svoju uslugu direktnog pristupa mobilnim telefonima

Kompanija Starlink će 29. decembra raketom Falcon 9 B5 lansirati novu grupu satelita pod oznakom 7-9 i već istog dana omogućiti svoju uslugu direktnog pristupa LTE mobilnim telefonima.

Za početak, da razjasnimo: Šta je Starlink “Direct-To-Cell” usluga direktnog pristupa mobilnim telefonima? Starlink usluga direktnog pristupa mobilnim telefonima koristi satelite druge generacije kako bi omogućila pristup slanju poruka, pozivanju i pretraživanju interneta na različitim mestima, uključujući kopno i oblasti otvorenog mora.

Ona radi sa postojećim LTE telefonima, ne zahteva nove hardvere ili aplikacije i funkcioniše sa svim 4G i 5G pametnim telefonima.

Ova tehnologija takođe povezuje uređaje za Internet stvari (IoT) koristeći uobičajene LTE standarde, proširujući svoju korisnost izvan lične komunikacije – verovatno zahvaljujući tehnologiji koju je SpaceX stekao prilikom kupovine kompanije Swarm 2021. godine.

Sve počinje sa Starlink satelitima, pandanu mobilnim tornjevima ali u orbiti oko Zemlje. Ovi napredni sateliti su opremljeni tehnologijom koja im omogućava direktnu komunikaciju sa mobilnim telefonima. Tradicionalno, operateri satelitskog interneta oslanjali bi se na satelite smeštene u geostacionarnim orbitama, udaljenim desetinama hiljada kilometara od Zemlje.

Kao rezultat toga, morali su koristiti najmanje dva satelita kako bi pokrili obe strane Zemlje u svakom trenutku. Osim toga, zbog udaljenosti, signalu bi trebalo mnogo više vremena da stigne do odgovarajuće zemaljske stanice, što dovodi do visokih vremena latencije.

Direktna Starlink povezanost sa vašim LTE telefonom je možda najkorisniji aspekt ove usluge

S druge strane, Starlink, zahvaljujući vertikalnoj integraciji sa SpaceX-om, može iskoristiti brzo smanjenje troškova lansiranja, što omogućava kompaniji da postavi hiljade satelita u nižu orbitu.

Stoga, uvek imate satelit u blizini koji funkcioniše kao tačka veze. Na zemlji, stanice Starlink Ground Network (SGN) ponašaju se kao posrednici. Ove stanice su postavljene na strateškim tačkama kako bi upravljale razmenom podataka između satelita i zemaljskog interneta.

Integracija sa Partner Operator Networks je ono što Starlink-ovu uslugu čini jedinstveno dostupnom. Ove partnerske veze omogućavaju satelitskoj mreži da se integriše u postojeće ćelijske strukture, omogućavajući glatki prelazak između tradicionalnih ćelijskih i satelitskih usluga.

Ona obećava jednostavnost: dokle god vaš telefon može da se poveže sa LTE i imate jasan pogled na nebo, možete primiti uslugu. To znači da vam nije potreban specijalizovani hardver ili softver – dovoljan vam je običan telefon.

Kada će ova usluga biti lansirana?

Starlink-ova usluga direktnog pristupa mobilnim telefonima će se postepeno uvoditi u različitim fazama, pri čemu će slanje tekstualnih poruka biti dostupno do kraja 2024. godine, praktično čim sateliti nakon lansiranja zauzmu svoje pozicije u niskoj orbiti.

Glas i podaci će biti lansirani godinu dana kasnije, 2025. godine. Slično tome, uređaji za Internet stvari mogu pristupiti satelitskoj mreži iste godine.

Trenutno nisu objavljene nikakve naznake o performansama podataka (npr. brzine preuzimanja i slanja). Međutim, pretpostavljamo da je ovo namenjeno da bude nešto kao rezervna/hitna usluga, tako da će protok podataka verovatno biti ograničen do neke mere.

FCC je početkom decembra 2023. godine odobrila SpaceX-u pravo da “implementira modifikovanu verziju prethodno odobrenih Gen2 Starlink satelita”.

Međutim, SpaceX je dobio dozvolu samo da proveri da li radio na satelitima radi, omogućavajući im da rade “unutar opsega od 1910-1915MHz i 1990-1995MHz za ograničenu proveru antena odmah nakon lansiranja svakog satelita u roku od 10 dana ili manje, kako bi se osigurala početna funkcionalnost antene na satelitu”.

Starlink je obezbedio partnerstva sa 6 operatera mobilne mreže u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Japanu i Švajcarskoj.

Ovi planovi su prvi put otkriveni u avgustu 2022. godine, kada su izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk i izvršni direktor T-Mobile-a Mike Sievert program najavili na događaju koji je organizovao T-Mobile.

Direct-To-Cell sektor vodi Sara Spangelo, jedna od suosnivača kompanije Swarm Technologies (koju je SpaceX kupio 2021. godine).

U budućnosti, Starlink će se fokusirati na obezbeđivanje partnerstava sa evropskim operaterima. Trenutno, niti Starlink niti njegovi partneri nisu otkrili nikakve strukture naknada, odnosno cenovnike usluga. Međutim, cene će biti postavljene od strane operatera mreže, a ne same Starlink kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. free011

    Ovaj tekst kao da je napisan uz pomoć Google Translate :)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi