Rusija upozorava SAD da će SpaceX špijunski sateliti postati meta ako ih upotrebe

Zbog cilja da SpaceX špijunski sateliti postanu alat američkih obaveštajnih službi, Rusija upozorava SAD da ti sateliti tako postaju „legitimna meta“

Rusija upozorava SAD da će SpaceX špijunski sateliti postati meta ako ih upotrebe

S obzirom na to da „zna za napore“ američkih obaveštajnih službi da iskoriste komercijalne SpaceX satelite za potrebe špijuniranja, Rusija upozorava SAD da ovi sateliti tako postaju legitimna meta. Tako SpaceX špijunski sateliti mogu da naiđu na probleme i postanu još jedan predmet tehnološkog, a možda i vojnog ratnog sukoba.

Svesni smo napora Vašingtona da privuče privatni sektor da služi svojim vojnim svemirskim ambicijama“, rekla je novinarima portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, piše Reuters.

Takvi sistemi, kaže ona, postaju legitimna meta za povratne mere, uključujući vojne, ističe ruska zvaničnica.

Ranije smo preneli da privatna kompanija Ilona Maska SpaceX za vlasti SAD gradi mrežu stotina špijunskih satelita koji mogu da se kreću u niskoj Zemljinoj orbiti i tako omoguće praćenje meta na Zemlji. Ovaj posao državna agencija SAD i SpaceX navodno su dogovorili još 2021. godine, potpisujući ugovor 1,8 milijardi dolara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. lepi kokan

    Руси ко руси... само прете...

  2. Marti Misterija

    Srecom pravila su da nema politike na Benču... 😂

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi