Rusija optužila SAD i Apple za špijuniranje diplomatskih telefona

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države i kompaniju Apple da zajedno hakuju i špijuniraju iPhone telefone ruskih diplomata

Rusija optužila SAD i Apple za špijuniranje diplomatskih telefona

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) izdala je saopštenje u kojem se navodi da je hiljade Apple telefona koji pripadaju ruskim diplomatama, zaraženo nepoznatim malverom. Rusija optužuje vladu SAD i Apple da rade u dosluhu tako što hakuju iPhone uređaje diplomata kako bi ih špijunirali.

U saopštenju se navodi i da kompanija Apple pruža američkim obaveštajnim službama širok spektar mogućnosti kontrole svih osoba koje su od interesa za Belu kuću, uključujući njihove partnere kao i sopstvene građane.

Pomenuti malver je, piše, ciljao i uređaje van Rusije kao i bežične pretplatnike koji koriste SIM kartice registrovane u diplomatskim misijama Rusije u nekim zemljama NATO bloka, postsovjetskom prostoru, Izraelu i Kini.

Odvojeno od ovih optužbi, poznata ruska kompanija za antiviruse Kaspersky, prijavila je još jedan napad na iOS uređaje, a  za koje je ruska agencija za sajber bezbednost rekla da je povezan sa prvim napadom, prenosi TechRadarPro.

Reakcije na tvrdnje o hakovanju iPhone uređaja

Iako je portparol ruske kompanije Kaspersky rekao da „zbog odsustva tehničkih detalja iz saopštenja“ kompanija nije mogla da potvrdi sve nalaze FSB-a, njen izvršni direktor istakao je da je napad bio „profesionalno ciljan“ i izuzetno složen.

Pogođeno je nekoliko desetina ajfona zaposlenih i u kompaniji, na najvišem i srednjem rukovodstvu, tvrdi Judžin Kasperski, izvršni direktor ove kompanije. 

Prema izveštaju kompanije, napad se može pratiti sve do 2019. godine, pri čemu je iOS 15.7 najstarija verzija koju malver uspešno napada. On uspeva da bez ikakve interakcije korisnika pokrene i izvlači osetljive informacije sa uređaja poput fotografija, snimaka, geolokacije i aktivnosti uređaja. Restartovanje telefona ne pomaže u brisanju ovog malvera, a jedan od pokazatelja zaraženosti uređaja je onemogućena opcija ažuriranja operativnog sistema na noviju verziju.

Američka nacionalna služba za bezbednost (NSA) je odbila da komentariše optužbe da radi u dosluhu sa kompanijom Apple. S druge strane, Apple portparol izjavio je da ova kompanija nikada nije radila ni sa jednom vladom kako bi instalirala bilo kakav “backdoor” u Apple proizvode radi praćenja i špijuniranja svojih korisnika, kao i da to „nikada neće učiniti“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je navelo da SAD sprovode globalni nadzor i da su se stavile iznad zakona, te da nijedna država nema pravo da zloupotrebljava svoje tehnološke mogućnosti, prenosi TechRadar.

Još u martu ove godine, u Rusiji se apelovalo na zvaničnike da se reše svojih iPhone uređaja zbog rizika od hakovanja od strane obaveštajnih službi kolektivnog zapada.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (14)
  1. Sara je ocigledno dosla iz druge branse novinarstva pa je malo udarila po zestokim temama u poslednje vreme, sto je bas primetno... Svakako se slazem sa prethodnim komentarima da to ne bi trebalo da bude na benchu...

    Ali takodje, moram da pohvalim druge tekstove koji su bas lepi, skladno napisani, vidi se da ima iskustva u pisanju/novinarstvu, tako da od mene podrska, svi gresimo na pocetku :)

  2. Lanikor

    Preterujete malo, vest je neutralna.

    To sto mi volimo da se delimo na sve i svasta kao amebe je nesto drugo.

  3. Teško da može da bude neutralna vest o diktatorskom režimu koji paušalno optužuje protivničku mega korporaciju jaku skoro kao država.

    Iz svega samo mogu da zaključim da su te ruske diplomate jednakog mentalnog sklopa kao naše "patriote" čim koriste neprijateljske telefone. Pa to samo lud ne bi iskoristio.

  4. RingeRaja

    Sara je ocigledno dosla iz druge branse novinarstva pa je malo udarila po zestokim temama u poslednje vreme, sto je bas primetno... Svakako se slazem sa prethodnim komentarima da to ne bi trebalo da bude na benchu...

    Ali takodje, moram da pohvalim druge tekstove koji su bas lepi, skladno napisani, vidi se da ima iskustva u pisanju/novinarstvu, tako da od mene podrska, svi gresimo na pocetku :)

    Stil pisanja je dobar, rekao bih čak i natprosečno dobar, ali odbir vesti koje treba da se plasiraju treba da bude bolji.


  5. View image at the forums
    Normalna vest, ne znam šta ovde nekom može da smeta. Nisu ih prisluškivali lizalicama, već Apple uređajima, dakle relevantno je i na IT sajtu poput bencha.

  6. joojant200

    samo huawei tako je najsigurnije :)

  7. Vest kao vest, na pravom mestu i dobro napisana.
    Izgleda da nekog vise pogadjaju konkretni ucesnici koji su pomenuti u objavljenoj vesti.

    Pomenutoj korporaciji i svega vezanog za nju jeste mesto na IT sajtu. Ko je zaboravio da razni proizvodjaci (svi?) iz sfere IT-a nas korisnike lazu kad stignu i gde stignu, ovim je osvezeno pamcenje. Bezbednost se odavno preselila u bajke. Isto kao i "...pobijemo kao ljudi...". To ne postoji od pocetka osamdesetih.

  8. lepi kokan

    Američke kompanije su svetionik slobode, sidro istine i motor civilizacije.

    Ako oni nekog i priluškuju, to je za dobro čovečanstva, i za uništenje nekih nazadnih, anticivilizacijskih humanoidnih poluživotinja.

  9. hurakura

    Pa nek si rusi sami prave telefone. Ako znaju i umeju.


  10. View image at the forums


    Смартфон AYYA T1


    View image at the forums

    ayya.tech

  11. Pa nek si rusi sami prave telefone. Ako znaju i umeju.

    Rusi pre raspisivanja tendera za Apple telefone, hmm bolje Ameri da nas malo prisluškuju nego Kinezi da nam zavire i u gaće. 😁

  12. hsv.stoned

    Teško da može da bude neutralna vest o diktatorskom režimu koji paušalno optužuje protivničku mega korporaciju jaku skoro kao država.

    Iz svega samo mogu da zaključim da su te ruske diplomate jednakog mentalnog sklopa kao naše "patriote" čim koriste neprijateljske telefone. Pa to samo lud ne bi iskoristio.


    View image at the forums

  13. kingsto21

    Skroz relevantna tema za IT i sastavni deo svakodnevnih dogadjaja.
    Malo zbog ucesnika politizovana, ali i dalje relevantna za bench.

  14. hsv.stoned

    Naravno, ali je problem što u bench vesti sekciji negoduju stalno jedni isti članovi, kojima izgleda i dalje nije jasno da je ovo IT sajt a ne CNN/BBC/kolonijalna medijska ispostava.
    Ima i onih ''drugih'', malobrojnijih, ali se retko javljaju, nisu ovoliko glasni, a teže ih je i triger-ovati.

    Što se same vesti tiče, iskompleksiranost ruskih političkih elita i oligarha nema granice, tako da je ovo skroz očekivano, zato su i došli u ovu fazu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi