Svemirska špijunaža tipa Golden Eye – Starshield sateliti za SAD u režiji Ilona Maska

Stotine Starshield satelita kompanije SpaceX koji mogu da rade kao roj, navodno su u razvoju po zahtevu vlasti SAD, čime svemirska špijunaža može da počne.

Svemirska špijunaža tipa Golden Eye – Starshield sateliti za SAD u režiji Ilona Maska

Nacionalna izviđačka agencija Ministarstva odbrane SAD (NRO) angažovala je navodno kompaniju Ilona Maska SpaceX da izgradi mrežu Starshield satelita, koji treba da čini sistem od preko stotinu špijunskih satelita za kretanje u niskoj orbiti. Ova mreža treba da funkcioniše kao roj i tako omogući praćenje meta na Zemlji, što doslovno postaje svemirska špijunaža.

Novinska agencija Reuters prenoseći ovu vest poziva se na pet izvora upoznatih sa ovim programom, a njen izveštaj nadovezuje se na prethodne medijske navode koje je preneo Wall Street Journal. Oni su prethodno otkrili da je SpaceX potpisao ugovor od 1,8 milijardi dolara sa neimenovanom agencijom SAD još 2021. godine. 

Mreža satelita nazvana Starshield, biće navodno sposobna da u kontinuitetu prikuplja slike širom planete za američke obaveštajne službe, i to kao kombinacija velikih satelita koji snimaju podatke i manjih satelita za prenos informacija.

Prema jednom od citiranih izvora, ovo ima potencijal da napravi efekat da „niko ne može da se sakrije”. Iako SpaceX i NRO nisu direktno potvrdili učešće u ovakvom projektu, portparol NRO izjavio je za Reuters da „Nacionalna izviđačka agencija razvija najmoćniji, najraznovrsniji i najotporniji sistem za obaveštavanje, nadzor i izviđanje koji je svet ikada video”.

Prošle jeseni, SpaceX objavio je sklapanje ugovora od 70 miliona dolara sa „Svemirskim snagama SAD“ za pružanje satelitskih komunikacija u okviru svog programa Starshield. Ilon Mask je naznačio da će Starlink, koji je važan deo SpaceX kompanije, biti civilna mreža, dok će Starshield biti korišćen za vladine i nacionalno-bezbednosne svrhe.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. lepi kokan

    Немогуће... не би они то...

  2. В.и.к.т.о.р

    Све треба учинити како би са сачувао свет од тоталитаризма, терора и ретроградних сила прошлости. Нека слободарске тековине свесног и разумног дела човечанства утру пут у "будућност у коју верујемо"™!

  3. Marti Misterija

    Ja kad sam postovao ovu vest pre neki dan u temi svemir, modovi obrisase! :)

  4. Sass Drake

    Stotine Starshield satelita kompanije SpaceX koji mogu da rade kao roj, navodno su u razvoju po zahtevu vlasti SAD, čime svemirska špijunaža može da počne.

    Može da počne?! Počelo je 1959. i u penziju poslalo Zmajevu damu i Crnu pticu.

  5. Marti Misterija

    @Sass Drake - moras da razumeš da je za mladjane vestodonosioce i autore njihovih izvora, svet stvoren tek pre 20 god...
    🫣😂

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi