SpaceX mobilni Starlink sistem satelitske komunikacije radi na najpopularnijim telefonima današnjice

Osim što radi na iPhone, Pixel i Galaxy telefonima, SpaceX Starlink sistem satelitske komunikacije može da radi i u zatvorenom prostoru, tvrdi kompanija

SpaceX mobilni Starlink sistem satelitske komunikacije radi na najpopularnijim telefonima današnjice

Mobilni SpaceX Starlink sistem koji koristi satelite u orbiti za prenos internet podataka direktno na telefone na Zemlji, uspešno je ostvario komunikaciju sa više različitih modela telefona među kojima su oni kompanije Samsung, Apple i Google, tvrdi kompanija. Osim toga, SpaceX u svom pismu američkoj agenciji za komunikacije – FCC, piše da njegov sistem satelitske komunikacija osim toga može da radi i u zatvorenom prostoru.

U pismu je detaljno opisan napredak kompanije u testiranju Starlink tehnologije pod nazivom „Direct to Cell“ uz tvrdnje da je ona do sada napravila „masovni uspeh, ispunjavajući ili premašujući ciljeve testiranja“.

Kompanija Ilona Maska je prethodno koristila društvenu mrežu Twitter (X), koja je takođe u njegovom vlasništvu, da pohvali neke od uspešnih testova, koji su nedavno uključivali brzine preuzimanja od 17 Mbps. No, u pismu SpaceX dalje elaborira i kaže da su zaposleni kompanije testirali mogućnosti tehnologije u Redmondu u Vašingtonu, Mauntin Vju gradu u Kaliforniji kao i Kanzas Sitiju u saveznoj državi Kanzas.

Između ostalih rezultata, sateliti su mogli da komuniciraju sa više nemodifikovanih modela Samsung, Apple i Google uređaja koristeći (T-Mobile) PCS G Blok spektar, uključujući i urbana i ruralna područja, unutra i napolju, kao i na otvorenom nebu i ispod drveća“, tvrdi kompanija.

Konkretno, SpaceX je koristio nemodifikovane modele telefona iz Galaxy, iPhone i Pixel linija pomenutih proizvođača telefona. Ovi uređaji su ispravno komunicirali tokom prolaska satelita i nisu doživeli štetne smetnje od uređaja susednog opsega, tvrdi SpaceX.

Osim uspeha na više modela telefona, definitivno još jedan interesantan deo je kako tehnologija mobilnog Starlink sistema može da šalje internet podatke telefonima u zatvorenom prostoru. Iako pismo ne pruža detalje, ono napominje da je SpaceX testirao mobilnu satelitsku tehnologiju unutar „maksimalno dozvoljene gustine fluksa snage“, ili onoga što FCC definiše kao „količinu energije koju emituje predajnik, a koja je prisutna na jedinici površine“.

To je omogućilo uređajima da komuniciraju sa satelitima kroz krošnje drveća i u zatvorenom prostoru, iako je Direct to Cell sistem dizajniran za spoljašnju upotrebu, i „to sve do ugla elevacije od 25 stepeni“, piše u pismu.

Pored objavljivanja na društvenoj mreži Twitter (X) i prosleđivanja SMS poruka, tehnologija mobilnog Starlink sistema satelita druge generacije mogla je navodno da prenosi poruke i putem WhatsApp aplikacije.

Suparničke telekomunikacione i satelitske kompanije bile su zabrinute da će mobilni Starlink sateliti generisati radio smetnje. Međutim, SpaceX ističe da tokom više od dva meseca svakodnevnih testova, nije primio nikakva obaveštenja o štetnim smetnjama od bilo kog korisnika u opsegu, van opsega ili preko granice, i da nema razloga za zabrinutost.

U iščekivanju odobrenja od FCC agencije, kompanija planira da lansira mobilni Starlink sistem za T-Mobile korisnike kasnije ove godine, omogućavajući prvo satelitsko slanje SMS poruka. Podrška za glasovne pozive i internet podatke u planu je za sledeću godinu. Za pokretanje usluge, kompanija planira da lansira preko 800 Direct to Cell satelita u narednim mesecima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi