Sve je više dokaza da društvene mreže škode dečijem zdravlju

Izveštaj američkog tela za savetovanje o javnom zdravlju kaže da je sve više dokaza da društvene mreže škode dečijem mentalnom zdravlju

Sve je više dokaza da društvene mreže škode dečijem zdravlju

Kancelarija opšte hirurgije SAD, koja ima dužnosti da edukuje javnost o zdravstvenim problemima bilo koje vrste, ove nedelje je objavila izveštaj koji pokazuje da su društvene mreže škode mentalnom zdravlju dece.

Društvene mreže su odavno postala svakodnevica odraslih, ali one su u ogromnoj meri, ukoliko ne i više, prisutne i među mladima koji spadaju u generaciju Z – oko 95 posto mladih od 13 do 17 godina je barem jednom dnevno na nekoj od društvenih mreža. One naravno imaju i svojih prednosti koje pomažu mladima da se osete prihvaćeno, kreativno i povezano sa drugim osobama.

S druge strane, ipak, previše provedenog vremena na sadržaju koji one nude postaje problematično jer utiče na smanjenu fizičku aktivnost i loš san.

Deca su osim toga, sve više izložena štetnom sadržaju na društvenim mrežama koji se kreće od nasilnog do eksplicitno seksualnog, što sve više stvara problem kaže hirurg doktor Vivek Marti za PC Mag.

On ujedno tvrdi i da se SAD nalazi usred nacionalne krize mentalnog zdravlja mladih, a da je jedan od glavnih pokretača krize upravo preterana upotreba društvenih mreža. Zbog toga se kako kaže, zalaže za „hitnu akciju na svim frontovima“ koja bi sprečila njen dalji razvoj.

U objavljenom izveštaju nalazi se i apel kreatorima politika korišćenja mreža da ojačaju bezbednosne standarde i da im ograniče pristup. Uz to, piše da bi tehnološke firme trebalo transparentnije da procene uticaj svojih proizvoda na decu i da daju prioritet njihovom mentalnom zdravlju.

Dalje, doktor Marti navodi adolescenciju kao kritičnu fazu razvoja mozga koja decu čini posebno ranjivom, što internet samo pojačava. On još sugeriše roditeljima da uspostave veću kontrolu korišćenja uređaja, poput ograničavanja vremena provedenog na ekranu, blokiranje kontakata za koje smatraju da su opasni i naprave „zone bez tehnologije“ u svojim domovima kako bi deca mogla da usvoje neke druge zdrave prakse.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi